Στις 13 Μαρτίου η 2η Ψηφορορία για το Άρθρο 3 – Έντονος προβληματισμός στην Εκκλησία

  • Dogma
άρθρο

Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα καθώς έντονο  προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας η χθεσινή υπερψήφιση του άρθρου 3 με 151 βουλευτές,  ύστερα από μια ψηφοφορία που είχε όλα τα στοιχεία ενός θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς η αρχική καταμέτρηση έδινε 150 ψήφους.

Το άρθρο 3 περνά πλέον στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 13 Μαρτίου και το ζητούμενο είναι τώρα η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος τηρεί σιγή ιχθύος επί του θέματος και οι πληροφορίες λένε ότι δεν πρόκειται να προσκαλέσει έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας. Την ίδια ώρα κανείς δε μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθούν Ιεράρχες και κλήρος και αν προτίθενται να προσπαθήσουν υψώνοντας… τη φωνή τους να…αλλάξει το αποτέλεσμα στη δεύτερη ψηφοφορία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με την Εκκλησία της Κρήτης, έχοντας επανειλλημένως εκφράσει την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση τόσο στο άρθρο 3, όσο και στο άρθρο 13 του Συντάγματος.

Τι αναφέρει το άρθρο 3 (Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας)
Το άρθρο 3 του υφισταμένου Συντάγματος προβλέπει τα εξής:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

TOP NEWS