Στις 21 Ιανουαρίου άγει τα ονομαστήριά του ο Ιωαννίνων Μάξιμος

  • Dogma
ιωαννίνων

Την Πέμπτη, 21η Ιανουαρίου τρέχοντος μηνός, ημέρα που εορτάζει ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής, άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Iωαννίνων κ. Μάξιμος.

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου  και ώρα 6.00 το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ την κυριώνυμο ημέρα και στο ίδιο ιερό Ναό θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μάξιμος  θα δεχθεί τις ευχές όλων μας στο Επισκοπείο.

Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογιτής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπερασπισθεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών. Γίνεται μοναχός και αρχίζει ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. Στον αγώνα του αυτό συναντά πολλά εμπόδια, κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών και έφθασε στο σημείο να συγκαλέσει ψευδο-σύνοδο, η οποία καταδίκασε και αναθεμάτισε τον όσιο και τέλος τον παρέδωσε στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Μαστιγώνεται και τέλος του κόβουν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια στην υπηρεσία της υγείας της ψυχής και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό. Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια αφήνει τη μακάριά του ψυχή στον τόπο της εξορίας του (Λαζική του Πόντου, στο φρούριο Σχίμαρις) το 662 μ.Χ. Το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στη μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών. Από τον τάφο του έβγαινε φως κάθε νύχτα και φώτιζε την περιοχή, γεγονός που πιστοποιούσε την αγιότητά του.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ