Στο Ασκητήριο της Δίβρης εορτάσθηκε ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

  • Dogma
δίβρης

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, 14 Ιουλίου, η σεβάσμιος μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου στο ομώνυμο Ιερό ασκητήριο, το οποίο ευρίσκεται στην θέση Καράϊνες του χωριού Δίβρη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθώτιδος κ. Νικόλαος, χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο της Ιορδανίας του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τ. Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβα, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου και τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν οι Ιεροψάλτες και  μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ.κ. Ιωάννης Κωστορίζος και Μιλτιάδης Θεόφιλος , ενώ από το πρωί παρέστησαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού και πιστοί από την πόλη της Λαμίας.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά του που ευρέθη στον ευλογημένο αυτό τόπο, εις τον οποίο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες και στην αγάπη του Μοναχού π. Ισαάκ και των κατοίκων του χωριού, εκτίσθη το Ιερό Ησυχαστήριο του αγίου Νικοδήμου και αποτελεί ένα καταφύγιο ψυχών και επαίνεσε το μικρό αλλά ευλογημένο  ποίμνιο των παρισταμένων πιστών, οι οποίοι  προσήλθαν στην πανήγυρη και συμμετείχαν με πολύ ευλάβεια.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος  ωμίλησε για την ζωή του μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας μας όσιου Νικοδήμου του Αγιορείτου, καθώς και για το σπουδαίο συγγραφικό του έργο, το οποίο αποτελεί πνευματικό εφόδιο για τον κάθε πιστό που θα αναγνώσει τα βιβλία του και για την νίκη των 630 Θεοφόρων  Πατέρων της εν Χαλκιδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου κατά της αιρέσεως του Μονοφυσιτισμού.           « Η αίρεση αδελφοί μου είναι το μικρόβιο της ψυχής, το οποίο εισέρχεται με την βοήθεια του διαβόλου και καταβάλλει τον άνθρωπο και τον οδηγεί στον πνευματικό θάνατο.

Δυστυχώς και στις μέρες μας υπάρχουν αιρέσεις και μέσα στην Ορθοδοξία. Το να απορρίπτει μία φατρία την διδασκαλία της Εκκλησίας, να υβρίζει τον Πατριάρχη και την Σύνοδο και να εμμένει σε σκληροπυρηνικές θέσεις, δήθεν Ορθόδοξες,  μη υπακούοντας τις υποδείξεις της Εκκλησίας, τότε αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην αρχή μιας αιρέσεως. Η Ορθοδοξία μας κατέχει την αληθινή πίστη. Εμείς πρέπει να υπακούμε και να ακολουθούμε τον δρόμο της Εκκλησίας».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς και εγκαρδίως εις τον π. Ισαάκ, να του δίδει ο Θεός δύναμη,  υγεία και συνεχή πνευματική προκοπή για να αναπαύει με τον λόγο του τους προσκυνητές και να δοξάζεται το όνομα του Θεού.

Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στην αυλή του Ησυχαστηρίου προς όλους τους εορταστάς, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον Πρόεδρο του χωριού κ. Ευάγγελο Παπαδημητρίου για την έκταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την Πέμπτη 11 Ιουλίου και η οποία έφθασε και μέσα στο χωριό, απειλώντας  ακόμη και σπίτια.

Ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την συμπάθειά του και ευχήθηκε ο Θεός και η Παναγία να μας προστατεύει, ώστε τέτοια δυσάρεστα γεγονότα να μη συμβούν ποτέ ξανά.

Επιστρέφοντας στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη και προσεκύνησε την Ιερά Μονή αγίου Νικολάου Δίβρης, όπου έτυχε της θερμής υποδοχής του Καθηγουμένου π. Αρσενίου Κατερέλου και για αρκετή ώρα είχαν μία ευχάριστη πνευματική συζήτηση.

δίβρης

 

TOP NEWS