Στον Άγιο Σπυρίδωνα Κοιλάδος ο Μεγάλος Βυζαντινός χορός της Θεσσαλονίκης

  • Dogma
μεγάλος βυζαντινός χορός

Στην Κοιλάδα της Λάρισας θα βρεθεί ο Μεγάλος Βυζαντινός χορός της Θεσσαλονίκης «Μαΐστορες της Βορείου Ελλάδος» την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.

Από της 10:30 το πρωί θα ψάλει η 35μελής χορωδία στον ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, την θεία λειτουργία, στα πλαίσια των εμφανίσεων της χορωδίας, συνδυάζοντας ευλαβικό προσκύνημα στην Παναγία των Κοιλαδαίων.

Ο Βυζαντινός Χορός «Μαΐστορες της Βορείου Ελλάδος» ιδρύθηκε από τον μαθητή του Αθανασίου Καραμάνη, κο Χρήστο Σούσουρα και τους συνεργάτες του το 2013 στη Θεσσαλονίκη, µε σκοπό την µελέτη την προβολή και την διδασκαλία της βυζαντινής µουσικής. Σε ένα αυστηρά μουσικό βυζαντινό κλίμα, διευθύνει την μεγάλη χορωδία με επιτυχία στην εκτέλεση των ύμνων και στην ακριβής απόδοση των μουσικών συμβόλων. Η βίωση της εκκλησιαστικής εµπειρίας, το φιλακόλουθο πνεύµα, η αγάπη στην µουσική και η συμμετοχή πολλών νέων έμπειρων ιεροψαλτών με μεράκι και πίστη ανέδειξαν την χορωδία σε μια μεγάλη ομάδα αρίστων εκτελεστών της ψαλτικής παράδοσης. Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μεγάλη μουσική παράδοση στην Βυζαντινή τέχνη, έχει επιρροές από το Άγιον Όρος και την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι δάσκαλοί της, όπως ο Αθανάσιος Καραμάνης, ο Θρασύβουλος Στανίτσας, ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος ο Βασίλειος Σπυριδόπουλος, και άλλοι, καλλιέργησαν την τέχνη αυτή ως παράδοση στην πόλη του Αγίου Δημητρίου. Σηµαντικό µέρος της δραστηριότητας της χορωδίας αποτελεί η συµµετοχή της σε λατρευτικές εκδηλώσεις, πανηγυρικούς εσπερινούς, λειτουργίες και συναυλίες.

TOP NEWS