Στον τόπο που μόνασε ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης, στους Ταξιάρχες Δράμας, η ταφή του φλογερού Πόντιου μητροπολίτη Παύλου

  • Dogma
ταξιάρχες δράμας

Στα υψώματα της Σίψας, εκεί που σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι της Αναλήψεως του Σωτήρος, στο χωριό Ταξιάρχες στη Δράμα, θα ταφεί ο μακαριστός μητροπολίτης Παύλος ο οποίος πέθανε, χθες, Δευτέρα 02 Μαΐου 2022, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, στις 17:30, στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Στη γυναικεία μονή υπάρχει το κενοτάφιο του Άγιου Γεώργιου Καρσλίδη, που αγιοκατατάχθηκε το 2008 μετά από ενέργειες του μακαριστού μητροπολίτη. Στον ίδιο χώρο φυλάσσονται σε λάρνακα τα λείψανά του ενώ σε άριστη κατάσταση διατηρείται το κελί και τα άμφιά του.

Στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος θα ταφεί ο φλογερός Πόντιος ιεράρχης 
«Τρία χρόνια μετά την Κοίμηση του αγίου ήρθαν πνευματικοπαίδια του, τα οποία αγαπούσε πολύ, προκειμένου να κάνουν την ανακομιδή των οστών του. Όμως δεν τους άφησε. Βγήκε μία σιέλ φλόγα από τον τάφο του και τα πνευματικοπαίδια σταμάτησαν την προσπάθεια για την ανακομιδή. Ο μητροπολίτης Παύλος ήταν πολύ σίγουρος ότι ο άγιος θα μας αφήσει να τον βγάλουμε κι έτσι ακριβώς έγινε. Πριν κοιμηθεί έλεγε ότι “Θα με βγάλει κάποιος από την Ανατολή”. Αυτός ήταν ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, που κατάγεται από τον Πόντο», είχε δηλώσει στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος, Πορφυρία.

«Τον διάλεξε και τον έφερε στη Δράμα τον Παύλο ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης. Ήταν ηγούμενος ο μητροπολίτης Παύλος στην Παναγία Σουμελά, δεν είναι τυχαίο αυτό»,  είχε πει, τονίζοντας πως «αν δεν ήταν ο μητροπολίτης Παύλος, δε θα γινόταν τίποτα. Τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη τον γνώριζε όλη η περιοχή, αλλά δεν ήταν γνωστός στην Αθήνα. Αγιοποιήθηκε χάρη στις ενέργειες και το ζήλο του μητροπολίτη Παύλου».

Το μοναστήρι βρίσκεται στο σημείο που, το 1930, ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης με τη βοήθεια των χωρικών έχτισε δίπλα στο κελί του το μικρό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος.
«Όταν λειτουργούσε, δεν πατούσε στη γη. Συλλειτουργούσε με αγίους και οι πιστοί άκουγαν τη συνομιλία. Μια φορά ένας νέος 16 ετών ρώτησε τον ψάλτη, ποιοι είναι μέσα στο ιερό και συνομιλούν με τον Άγιο Γεώργιο. Ο ψάλτης του απάντησε ότι σε κάθε χερουβικό ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος του λύνει τις απορίες», είχε μοιραστεί με το pontosnews.gr η ηγουμένη Πορφυρία.

Φωτογραφία: Πρωινός Τύπος Δράμας

 

TOP NEWS