Συγκίνηση για την αποχώρηση του Ηλείας κ. Γερμανού – Ποιον επιθυμεί ως διάδοχο- Τον Οκτώβριο η εκλογή

  • Dogma
ηλείας

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η  συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την αποχώρησή του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, μετά από 41 συναπτά έτη ποιμαντικής διακονίας- Σε ποιον επιθυμεί να δώσει το «δαχτυλίδι της διαδοχής» και τι αποκάλυψε για το χρόνο εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ηλείας. 

Επίσημα η επιστολή παραίτησης του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, φέρει ημερομηνία την 24η Αυγούστου 2022, ωστόσο τα έγγραφα που είχε αποστείλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στον Μητροπολίτη Ηλείας, έδειχναν πως οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί νωρίτερα και απέμεναν οι τυπικές διαδικασίες στον επιλεγέντα κατάλληλο χρόνο.

Despotis sun 3

Η επιστολή

Στην επιστολή παραίτησής του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός αναφέρει τα εξής:

«Εις πάντα άνθρωπον ο αποχωρισμός από την Υπηρεσίαν που διακονούσε και από το περιβάλλον που ζούσε προκαλεί  πάντοτε μεγάλον πόνον και λύπην.

Τα ίδια, πολύ περισσότερον, αισθάνομαι και εγώ, αποχωριζόμενος την Ιεράν Μητρόπολιν Ηλείας, εις την οποίαν εκάρην Μοναχός και εχειροτονήθην Διάκονος και Πρεσβύτερος λαό διακονώ από το 1960, υποβάλλων σήμερον την παραίτησίν μου.

Όμως:

Το βάρος των ενενήντα ετών της ηλικίας μου, οι πολλές σωματικές ασθένειές μου και η αδυναμία μου να συνεχίσω διακονών, όπως αρμόζει και πρέπει, η αγάπη μου προς τους συμπατριώτες μου Ηλείους Κληρικούς, Μοναχούς και Λαϊκούς, τους οποίους πλέον αδυνατώ να διακονώ όπως θέλει ο Θεάνθρωπος Κύριος και αυτοί επιθυμούν, υπερίσχυσαν του πόνου μου δια τον αποχωρισμόν και με υποχρεώνουν να υποβάλω σήμερα προς Υμάς, Μακαριώτατο και μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την παραίτησίν μου από το αξίωμα του Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, όχι βέβαια και από την Αρχιεροσύνην μου και παρακαλώ Υμάς, Μακαριώτατο και τους αγαπητούς Συνοδικούς Αρχιερείς, να την αποδεχθείτε.

Προς τούτοις θερμώς σας παρακαλώ, δια την ελάφρωσιν του πόνου του αποχωρισμού μου, να εκλέξετε ως διάδοχόν μου εις την Ιερά Μητρόπολιν Ηλείας τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΝ, διακονών υπέρ τα σαράντα χρόνια εις την Μητρόπολιν Ηλείας και γνωρίζων καλώς πρόσωπα και πράγματα, ίνα με ταις πρεσβείαις του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω ενισχυθεί δια να συνεχίση το τεράστιον πνευματικόν και κοινωνικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, εις δε την ταπεινότητά μου να έχω «Χριστιανά τα τέλη της ζωής μου, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα». ΑΜΗΝ

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Ο εκουσίως παραιτούμενος υπογράφων τη εμή χειρί
Ο Ηλείας Γερμανός
Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός»

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο Μητροπολίτης Ηλείας ανέλυσε τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τη διαδοχή του

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα κοινοποιήσει την παραίτηση του, στο υπουργείο Παιδείας ώστε να εκδοθεί και η σχετική απόφαση που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από εκείνη τη στιγμή θα παύσει να να διοικεί τη Μητρόπολη και θα οριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερόνυμο τοποτηρητής, που σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr είναι πολύ πιθανό να είναι ο απερχόμενος Μητροπολίτης. Η ενθρόνιση του διαδόχου του, θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Πύργου.

Στις 6 Οκτωβρίου θα αποφασίστεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο η εκλογή των νέων μητροπολιτών Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στις 7 Οκτωβρίου Δράμας και Ηλείας

Σε ότι αφορά τους υποψηφίους σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ηλείας είναι πάνω από 350 πρώην μητροπολίτες, βοηθοί Επίσκοποι και Αρχιμανδρίτες και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των εκλόγιμων. .

Στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας εγγεγραμμένοι είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος, Ιεροκήρυκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Αμαλιάδας, Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Ηλείας στη Γαστούνη και ο Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κωλέτης Ιεροκήρυκας Και Αρχιερατικός Επίτροπος Βουπρασίας.

Η εκλογή γίνεται σε τρεις φάσεις: Μια ψηφοφορία αν θα πληρωθεί η Μητρόπολη δια μεταθέσεως Μητροπολίτη από άλλη Μητρόπολη, κάτι που για να πραγματοποιηθεί απαιτούνται πάνω από 45 ψήφους για κάποιον υποψήφιοι. Αν δεν συμβεί αυτό η εκλογή γίνεται από τον κατάλογο. Εκεί οι εν ενεργεία Μητροπολίτες ψηφίζουν γράφοντας τρία ονόματα εκ των εγγεγραμμένων στον κατάλογο, όπου σχηματίζουν έτσι το Τριτοπρόσωπο. Έπειτα σε νέα ψηφοφορία γίνεται η επιλογή του ενός με τους περισσότερους ψήφους, εκ των τριών.

Η προτίμηση στον Επίσκοπο Ωλένης

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός στη δήλωσή του τόνισε ότι “… Ἀσφαλῶς εἶναι ὑποψήφιος ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ὠλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, πού εἶναι καί ἡ δική μου ἐπιθυμία καί παράκλησις πρός τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ καί εἰς πάντας τούς ἄλλους ἐκλέκτορας Ἀρχιερεῖς. Διότι ὁ Θεοφιλέστατος Ὠλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ διακονεῖ ἐδῶ μαζί μου πάνω ἀπό 40 χρόνια , εἶναι ἐργατικότατος καί γνωρίζει πρόσωπα καί πράγματα. Διά τοῦτο πιστεύω, ὅτι θά συνεχίση ἐπάξια τό μεγάλο πνευματικό καί κοινωνικό ἔργο τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως.

Despotis sun 2

Βεβαίως μπορεῖ νά εἶναι ὑποψήφιοι καί οἱ τρεῖς Ἀρχιμανδρῖται καί ὁ ἐκλεκτός συμπολίτης μας Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ἀνδρούσης, οἱ ὁποῖοι ὅμως δέν ἔχουν ἐνδιαφέρον διά τήν Μητρόπολιν Ἠλείας τώρα. Ἄν ἤδη κάποιοι ἀναφέρουν τά ὀνόματά τους αὐτό τό κάνουν ὄχι γιά νά βοηθήσουν στήν ἐκλογή, ἀλλά γιά καθαρά δικούς τους προσωπικούς λόγους. Βεβαίως μπορεῖ νά μποῦν στό Τριπρόσωπο. Ἀλλά μέχρι ἐκεῖ, στό Μονοπρόσωπο ΟΧΙ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος Μητροπολίτης Ηλείας.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ilialive.gr

 

TOP NEWS