Συλλαλητήρια κατά των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Ψυχραιμία συνιστά η Εκκλησία

  • Δόγμα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ψυχραιμία και υπομονή συνιστά η Σύνοδος στους πιστούς, οι οποίοι αρνούνται να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες, έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση από την Εκκλησία. Η ίδια, για το θέμα αναμένεται να πάρει θέση τις επόμενες μέρες, με την πλειονότητα των Ιεραρχών να μην συμμερίζονται τις ανησυχίες των πιστών. Επειδή, όμως, όλες αυτές τις μέρες γίνονται διάφορες συγκεντρώσεις κατά της παραλαβής των ταυτοτήτων, η ΔΙΣ «συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Παρά τις αντιρρήσεις της επίσημης Εκκλησίας, συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα προγραμματίζουν διάφορα ορθόδοξα σωματεία για τις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, κατά των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Την ίδια στιγμή, σε πολλές πόλεις της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, πολλοί σπεύδουν στα Αστυνομικά Τμήματα για να εκδώσουν τις «κανονικές ταυτότητες» που υπάρχουν σήμερα προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι οποίες ισχύουν έως το 2026.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» | Dogma

Επί της ουσίας, δεν θέλουν να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες για τις οποίες εκτιμούν ότι τίθενται θέματα καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών, εθνικής ασφάλειας και πίστης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Μάλιστα, σωματείο από το Βόλο καλεί όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των Αθηνών να καταβάλουν 17 ευρώ!

Εκτός από τις δύο συγκεντρώσεις, περισσότερα από 20 ορθόδοξα σωματεία από όλη τη χώρα καλούν τους πολίτες να μην παραλάβουν τις νέες ταυτότητες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν: «Είναι αναπόφευκτο το απαράδεκτο της παραβιάσεως των προσωπικών ελευθεριών από την επιβολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας, καθώς ως άμεσες συνέπειές της ακολουθούν η αριθμοποίηση, το ψηφιακό φακέλωμα, και κυρίως η παντοδυναμία του κράτους απέναντι στον πολίτη, ο οποίος, όπως μας έχουν δείξει άλλες εμπορικές ψηφιακές εφαρμογές, εύκολα υποκύπτει στο να εκχωρήσει τη ζωή και την ελευθερία του, για λίγη ψηφιακή ευκολία. Είναι αποδεδειγμένο τεχνολογικά ότι η ιχνηλάτηση των ενεργειών κάθε ατόμου, και η δυνατότητα ενεργοποίησης της παρακολούθησής του, είτε με την ίδια την ταυτότητα μέσῳ των οιωνδήποτε σημείων ταυτοποίησης, είτε με την παράλληλη χρήση εφαρμογών κινητού τηλεφώνου τύπου “COVID-pass” ή “Gov.gr Wallet”, θέτει τα θεμέλια για την 24ωρη παρακολούθηση του πολίτη. Η δε προάσπιση της ελευθερίας των ανθρώπων συνιστά θεμελιώδες έργο της Εκκλησίας, η Οποία ως Μητέρα ενδιαφέρεται για όλες τις εκφάνσεις του βίου των τέκνων Της».

Τα σωματεία κάνουν λόγο  για την αξιοποίηση – εκμετάλλευση των προσωπικών στοιχείων,»όταν αυτά  συλλέγονται από όλους τους πολίτες συνολικά και αποθηκεύονται στις τεράστιες βάσεις δεδομένων που θα σχηματισθούν, είναι χρυσός στα χέρια αυτών που μέσα από την εξόρυξη και την μαζική επεξεργασία δεδομένων (data mining και data crunching) θα μπορούν να διαπιστώνουν, να προβλέπουν και φυσικά να ελέγχουν ακόμη και συμπεριφορές του γενικού πληθυσμού. Το ζήτημα λοιπόν δεν μας αφορά μόνο ως άτομα, ως πρόσωπα. Μας αφορά ως κοινωνία, ως Έθνος. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις δεδομένων; Εμείς θα μπορούμε; Μόνο το κράτος; Ιδιώτες; Τρίτες χώρες; Ποιος θα μπορεί να τις επεξεργαστεί; Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αναφέρει τίποτε. Δεν δείχνει να προβληματίζεται ούτε καν να νοιάζεται για κάτι από αυτά».

Τέλος, καλείται ο ελληνικός λαός «να μη βιαστεί να παραλάβει την νέα ταυτότητα και να επαγρυπνεί για την πνευματική του ελευθερία, να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα συμβατικά μέσα ταυτοποίησης και να αποφεύγει παντελώς όλα τα αντίστοιχα ψηφιακά μέσα ταυτοποίησης, είτε σε μορφή έξυπνων εφαρμογών τύπου Gov.gr Wallet είτε σε μορφή κάρτας-ταυτότητας που σχεδιάζει η κυβέρνηση να υλοποιήσει».

Την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» | Dogma

Ουρές για τις παλιές ταυτότητες 

Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις ταυτότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ, πολίτες «πιάνουν σειρά από τις 6 το πρωί έξω από τα αστυνομικά τμήματα, έτσι ώστε να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους πριν «επιβληθούν» οι νέες. Η κοσμοσυρροή εμφανίζεται έντονη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σε αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα αλλά και στις επαρχιακές πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα, την Πάτρα, την Κοζάνη και τις Σέρρες

Η «αντίσταση» στις νέες ταυτότητες οργανώνεται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου σε πολλές ιστοσελίδες κυκλοφορούν οδηγίες, ώστε να αποφύγει κάποιος την έκδοση νέας ταυτότητας. Όπως επισημαίνεται σε αυτές, αν κάποιος εκδώσει τώρα νέα ταυτότητα, αυτή έχει δεκαετή ισχύ, οπότε θα μπορέσει να αναβάλει την καταγραφή και το… τσιπάρισμα.

Πολλοί πιστοί βιάζονται για να ανανεώσουν τις ταυτότητες επικαλούμενοι τον Άγιο Παΐσιο, καθώς, λένε, είχε προφητεύσει και είχε προβλέψει ότι μετά την εξαγγελία της έκδοσης θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος», οπότε οι σχετικές κινήσεις αναπόφευκτα θα «παγώσουν».

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας ή και άδειας οδήγησης και θα εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., όπως ήδη ισχύει και με τα Διαβατήρια προκειμένου να μην παραχαράσσονται, που σημαίνει ότι για την έκδοσή τους θα μεσολαβεί ένα διάστημα λίγων ημερών αντί της αυθημερόν έκδοσης, όπως συμβαίνει σήμερα με τις σημερινού τύπου ταυτότητες.

Για την έκδοση νέας ταυτότητας από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα θα καταγράφονται βιομετρικά στοιχεία, ψηφιακή υπογραφή κλπ, ενώ θα λαμβάνεται και αποτύπωμα (δεξί και αριστερό δείκτη) όπως και στα διαβατήρια. Το γενικό κόστος έκδοσης θα ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ πέρα από τα προβλεπόμενα στοιχεία (ονοματεπώνυμο κλπ), οι νέες ταυτότητες, που θα έχουν 10ετή ισχύ (σ.σ. θα αναφέρουν και την ημερομηνία λήξης), θα περιλαμβάνουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», μόνο την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα εκδόθηκαν περισσότερες από 220 ταυτότητες, αριθμός διπλάσιος από τον αριθμό ταυτοτήτων που εκδόθηκαν πέρυσι το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογης έκτασης ζήτημα καταγράφεται και στο Γραφείο Ταυτοτήτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, σε αντίθεση με τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, όπου τα μεγέθη κινούνται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» | Dogma

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι ταυτότητες δεν έχουν τίποτε το εξωγήινο

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει στην ελληνική κοινωνία να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εγώ σέβομαι τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα του καθενός. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να σκεφτόμαστε με ανοιχτό ορίζοντα. Οι καινούριες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο,  το αντιχριστιανικό, τίποτα το δαιμονισμένο για κανέναν. Είναι το «όχημα» για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, για να μπορούμε να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων, οφείλουν να ξέρουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε διαφωτισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα που δεν τίθεται όμως στην παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από μέσα Σεπτεμβρίου και μετά θα μπορούμε να χορηγούμε στον κόσμο της καινούριες ταυτότητες…».

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: Περιμένετε να δούμε

Σπεύδουν κάποιοι στα αστυνομικά μας τμήματα να βγάλουν ταυτότητα επειδή ακούν τις συνωμοσιολογίες κάποιων. Δηλαδή, πιστεύουν ότι η Εκκλησία θα αφήσει το λογισμό μας απαράκλητο και δε θα μας πει αυτό που πρέπει να μας πει στην ώρα που πρέπει να το πει και δε θα αντιδράσει εάν πρέπει να αντιδράσει; Εμπιστευθείτε επιτέλους την Εκκλησία και μην ακούτε τον καθένα που εκμεταλλεύεται την πίστη, την ευσέβεια και την αθωότητα της καρδιά σας».

Δημήτρης Νατσιός και οι θέσεις της «Νίκης»: Δικαιολογημένη η ανησυχία των πιστών

«Η αντίδραση, ανησυχία και διαμαρτυρία από πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Η ΝΙΚΗ, πρώτη έθεσε στο Κοινοβούλιο το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, με τις οποίες δήλωσε εξαρχής, την κάθετη αντίρρησή της, παροτρύνοντας μάλιστα τον ελληνικό λαό να μη βιαστεί να παραλάβει τις νέες ψηφιακές ταυτότητες.

Είναι στο συμφέρον του Έλληνα πολίτη να έχουμε ένα ασφαλές μέσον ταυτοποίησης. Οι ταυτότητες μπορούν να είναι εξαιρετικά ασφαλείς χωρίς μικροτσίπ, όπως π.χ. είναι τα διπλώματα οδήγησης. Για τον σκοπό αυτόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στα κράτη-μέλη να έχουν ασφαλείς ταυτότητες, αλλά δεν υποχρεώνει κανένα κράτος στη χρήση μικροτσίπ.

Ωστόσο, οι νέες ταυτότητες, όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι ταυτότητες που φέρουν μικροτσίπ και τεχνολογία ανέπαφης ανταλλαγής δεδομένων RFID (αρ εφ αϊ ντι). Δηλαδή θα μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες για τις οποίες θα έχει άγνοια ο κάτοχός της. Θα έχουν δυνατότητα σύνδεσης με πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να γίνεται και κάρτα πολίτη, κάρτα δικαιωμάτων δηλαδή.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταυτότητες αυτές εξελίσσονται σε στυγνό φακέλωμα του πολίτη, μάλιστα από μία κυβέρνηση η οποία έχει πάρει πρωτάθλημα στις υποκλοπές, τη χειραγώγηση και την υποχρεωτικότητα. Θυμίζουμε ότι τα κόμματα της εξουσίας έκαναν τόση φασαρία στο παρελθόν να αφαιρέσουν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, αλλά τώρα τις φορτώνουν, με τη δυνατότητα να αποθηκεύονται όλες μας οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, αυτό είναι υποκρισία και φακέλωμα και η ΝΙΚΗ το καταδικάζει».

TOP NEWS