Συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Τσίπρα: «Κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας» λέει ο Μποτόπουλος!

  • Dogma
αρχιεπισκόπου

Η συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Τσίπρα μπορεί να ανακοινώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Μακαριώτατο, ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις είναι ήδη γεγονός.

Για την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε συμφωνία που αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, μίλησε στο newsit.gr ο γνωστός συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος.

Ο κ. Μποτόπουλος τονίζει ουσιαστικά ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου… γέρνει προς το όφελος της Εκκλησίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν κερδίζονται τα πιο ουσιώδη. Δηλαδή το ξεκαθάρισμα των ρόλων, αλλά και μια παρέμβαση στο ζήτημα των μισθών των κληρικών.

Δεν διστάζει, μάλιστα, να μιλήσει για κίνητρα εντυπωσιασμού παρά ουσίας…

«Θεωρώ ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, παρόλο που φαίνεται ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, στην ουσία είναι ετεροβαρής. Δηλαδή είναι μία συμφωνία πάρα πολύ προς όφελος της Εκκλησίας», τονίζει αρχικά ο συνταγματολόγος.

Για να συνεχίσει: «Και στην ουσία δεν κερδίζονται αυτά που είναι τα βασικά στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, δηλαδή αφενός το ξεκαθάρισμα των κρατικών ρόλων. Ίσως αυτό γίνεται για να μην υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση και αφετέρου ακόμα και στο σημαντικό ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, αναφέρεται ότι θα γίνεται με επιδότηση από το κράτος πάλι. Δηλαδή ουσιαστικά το κράτος θα συνεχίσει να καταβάλλει τον μισθό των κληρικών».

Ο κ. Μποτόπουλος καταλήγει: «Επίσης δεν υπάρχουν πρόνοιες για το σημαντικό ζήτημα το οικονομικό. Δηλαδή αν θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ και τι φορολογική μεταχείριση θα έχει η Εκκλησία. Πράγματα τα οποία ανατίθενται σε μία νέα ανεξάρτητη αρχή, ενώ ήδη υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή. Στην καινούρια δε Αρχή, θα έχει βασικό ρόλο η ίδια η Εκκλησία.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η συμφωνία αυτή είναι περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού, παρά λύνει τα προβλήματα που είναι θεσμικά προβλήματα στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας: Ένα όσον αφορά στους ρόλους και ένα όσον αφορά στην λεγόμενη εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία αυτός που ζητά να έχει ένα ρόλο είναι το κράτος και όχι η Εκκλησία».

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Μποτόπουλος στο newsit.gr

Πηγή:Newsit

Φωτογρφία: Eurokinissi

 

TOP NEWS