Συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Τσίπρα: Πώς θα πληρώνονται και πώς θα συνταξιοδοτούνται οι ιερείς

  • Dogma
εκκλησίας

Η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων, η οποία ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό και τον Aρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα μια μερίδα κληρικών, οι οποίοι ζητούν απαντήσεις για το τι σημαίνει το γεγονός ότι πλέον παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το newsit.gr επικοινώνησε με κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι έδωσαν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά στα άρθρα 3 και 4 του κοινού ανακοινωθέντος, σχετικά με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων, καθώς και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή τους.

Το επίμαχα σημεία, όπως αναφέρονται, στο κοινό ανακοινωθέν είναι:

3ο: Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4ο: Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ανοιχθεί ένας λογαριασμός στο όνομα της Ιεράς Συνόδου, από τον οποίο στη συνέχεια τα χρήματα να πηγαίνουν στους ιερείς, μέσω των Μητροπόλεων, ακριβώς όπως συμβαίνει και τώρα. Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι άνθρωποι, οι ιερείς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από αυτή την αλλαγή, καθώς τα χρήματά τους θα πιστώνονται κάθε μήνα στον ίδιο λογαριασμό που έχουν και σήμερα.

Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμα το γεγονός πως οι ιερείς συνεχίσουν να παίρνουν τις αυξήσειςπου θα έπαιρναν ως δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στη μισθοδοσία τους, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσω του άρθρου 15, διασφάλισε ότι δεν θα ισχύει όλη η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα ασφαλιστικά θέματα, οι ιερείς θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και θα συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο. Ακόμα, η συμφωνία διασφάλισε ότι δεν θα χαθεί καμία από τις οργανικές θέσεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα στην Εκκλησία.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν από μια μερίδα των κληρικών, στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι οι «φωνές» αυτές προέρχονται από ένα συνδικαλιστικό φορέα (ΙΣΚΕ) των κληρικών, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από την Εκκλησία και ο οποίος στην πραγματικότητα εκφράζει το 1/10 των ιερέων, καθώς σε αυτό το όργανο ψηφίσουν μόνο 500 άτομα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: newsit.gr

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης – Eurokinissi

TOP NEWS