Συμπόσιο Ορθοδόξων Ψαλτριών στον Βόλο

  • Dogma
συμπόσιο

Το 1ο Συμπόσιο Ορθοδόξων Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών «Αγία Καικιλία» θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας το διήμερο 22-23/11/2019.

Το Συμπόσιο, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, διά της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του Γυναικείου Χορού Ψαλτριών Αι Άδουσαι, προσδοκά να δώσει την δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις της γυναικείας φωνής, το ισοκράτημα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, η προθέρμανση της φωνής, το ρεπερτόριο κ.άλ.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη και οι διοργανωτές καλούν ψάλτριες ανατολικού ορθοδόξου μέλους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής ορθόδοξης Ψαλτικής Τέχνης, την πλειάδα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών να συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση στον Βόλο.

Το Συμπόσιο θα περιλαμβάνει Επιστημονικές εισηγήσεις, Εργαστήρια Ψαλτικής, Συναυλίες, Επισκέψεις σε Εκκλησιαστικά Μνημεία και Θησαυρούς της Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην Αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με την μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της. Η μνήμη της τιμάται την 22α Νοεμβρίου.

Η επίσημη έναρξη του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22/11, στις 6.00μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Το Συμπόσιο θα εξελιχθεί το Σάββατο 23/11 και θα κορυφωθεί με Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής «Αδουσών Σύναξις», που θα πραγματοποιηθεί στις 7.00μ.μ., στο θέατρο της παλαιάς Ηλεκτρικής (Χατζηαργύρη 89, Βόλος).

 

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ