Σύναξη Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Με την καλούμενη θρησκευτική ευλάβεια και τηρουμένων των μέτρων πραγματοποιήθηκε η σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου στη Μητρόπολη Χαλκίδος.

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 το πρωί στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ετελέσθη, τηρουμένων των νέων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό covid-19, ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα και Συμεών Ηλιοδρομίτη-Προϊστάμενο της Ενορίας, τους Πρεσβ. Γεράσιμο Βασιλόπουλο-Εφημέριο της Ενορίας Θεολόγου Διρφύων και Αθανάσιο Σάλιαρη-Εφημέριο της Ενορίας Κάτω Στενής Διρφύων και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας αναφορά στις προσωπικότητες των δύο Αγίων, Αθανασίου και Κυρίλλου, στη συμβολή τους στη διδασκαλία και την ιστορία της Εκκλησίας μας, αλλά και στα αθλήματα των διωγμών, των συκοφαντιών και των παθημάτων που υπέστησαν από τους εχθρούς της ορθής χριστιανικής Πίστης.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πανήγυρη της δεύτερης έδρας της Ι. Μητροπόλεως, της Ιστιαίας, η οποία τιμά ως πολιούχο τον Άγιο Αθανάσιο και κάθε χρόνο ο Ποιμενάρχης μας με τον ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον ευσεβή Λαό της περιοχής συνεορτάζουν με λαμπρότητα τον προστάτη τους, γεγονός που φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της κακοκαιρίας, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος και οι συλλειτουργοί του τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος Κυρίλλου Γεραντώνη-προηγουμένου της Ι. Μονής Οσίου Δαυΐδ, για τον οποίο ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θερμά λόγια και κατόπιν συνεχάρη τον προϊστάμενο της Ενορίας, Αρχιμ. Συμεών, διότι, ως αδελφός της Ι. Μονής του Οσίου Δαυΐδ, τηρεί το μοναστηριακό τυπικό στην Ενορία της πολιούχου, τελώντας συχνά ιερές αγρυπνίες και παραθέτοντας πάντοτε εόρτια κόλλυβα στις μνήμες των Αγίων.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο δευτερεύων Εφημέριος της Ενορίας Οικον. Ιωάννης Φαφούτης-Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Ιεροψάλτης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ οι ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm).

Παράλληλα, στην πόλη της Ιστιαία και συγκεκριμένα στον Ι. Ναό του πολιούχου της Αγίου Αθανασίου, ετελέσθησαν ο πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον προϊστάμενο της Ενορίας, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Χαιρόπουλο με τον προβλεπόμενο αριθμό εκκλησιαζομένων (1 άνθρωπος/25τ.μ.) παρόντος και του Δημάρχου Ιστιαίας κ. Ιωάννη Κοτζιά, ενώ, λίγο πριν την απόλυση ο π. Γεώργιος ανέγνωσε την ευχή για την κατάπαυση της πανδημίας ενώπιον της ιεράς εικόνας του Αγίου Αθανασίου.

TOP NEWS