Σύναξη Παναγίας Μυτριδιώτισσας

  • Dogma
παναγίας

Το εσπέρας της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου, επί τη Εορτή της Συνάξεως της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον φερώνυμο Ιερό Ναό, μετόχιον της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, στο Τσαμπί.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Χερρονήσου ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς περί της Εορτής: «Σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, εορτάζουμε την ανάμνηση της εν Κυθήραις ευρέσεως της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, η οποία φέρει την επωνυμία «Μυρτιδιώτισσα» διότι βρέθηκε μέσα στα μύρτα, μέσα στη μυρσίνη, μέσα στις μυρτιές.

Είναι από τις Εορτές που θεσπίσθηκαν γιατί ο ευσεβής λαός και η Εκκλησία μας, με κάθε τρόπο ζητάει να βρει ευκαιρίες για να τιμήσει και να παρακαλέσει την Παναγία και τους Αγίους, να δώσουν σε αυτούς την χάρη και την προστασία τους. Αποτελεί λοιπόν μια ευκαιρία να επικαλεστούμε και να προσευχηθούμε, εκζητώντας την πρεσβεία και την μεσιτεία της Παναγίας στη ζωή μας.

Η Παναγία είναι ό,τι πιο ιερό και πολύτιμο έχουμε ως ανθρωπότητα διότι Εκείνη υπήρξε το καθαρότερο και πολυτιμότερο δοχείο που κατέβασε τον Θεό από τον ουρανό στη γη. Κατέστη η μόνη αξία στον κόσμο, διότι αξιώθηκε να κυοφορήσει μέσα στη μήτρα Της τον Βασιλέα, τον Δημιουργό και Πλάστη του σύμπαντος και Λυτρωτή του κόσμου.

Κεχαριτωμένη Δέσποινα και Παντάνασσα, Βασίλισσα του ουρανού και της γης είναι η Παναγία μας, διότι δίδαξε τα πρώτα λόγια στον Χριστό μας. Εκείνη άκουσε για πρώτη φορά τον Θεό να Την αποκαλεί «Μητέρα» και Του έμαθε τα πρώτα Του γράμματα. Φανταστείτε πόση ταπείνωση έχει ο Κύριός μας, ο Παντέλειος και Πάνσοφος Θεός, που καταδέχτηκε να υπομείνει όλα αυτά για τη δική μας σωτηρία, για να κερδίσουμε την αληθινή και αιώνια ζωή».

Περαίνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε: «Εκείνο που ευαρεστεί την Παναγία, εκείνο που Την ευχαριστεί είναι όταν εμείς προσπαθούμε στη ζωή μας να εφαρμόσουμε τον Λόγο του Θεού, το Ευαγγέλιό Του, να γίνουμε πιστοί μαθητές και γνήσιοι ευαγγελιστές Του. Αυτό άλλωστε φανερώνει και η ίδια η Εικόνα της Παναγίας η οποία, με το χέρι Της υψωμένο, δείχνει προς τον Θεό.

Να καταφεύγουμε λοιπόν στην Παναγία μας, γιατί είναι η μόνη Παρηγορήτριά μας, η μόνη Προστασία και Βοήθειά μας. Γι’ Αυτήν τα πάντα είναι δυνατά, γιατί βρίσκεται πλησίον του Θρόνου της χάριτος.

Ας Την παρακαλέσουμε να μας δίδει πάντοτε τη χάρη Της, να μας σκεπάζει με το Μαφώριό Της και ας Της υποσχεθούμε ότι θα προσπαθήσουμε κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, να εφαρμόζουμε στη ζωή μας το Θέλημα του Θεού».

TOP NEWS