Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με Μ. Χαρακόπουλο

  • ΔΟΓΜΑ

Κατά τη συνάντηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τις δράσεις της ΔΣΟ σε σχέση με την προστασία των Χριστιανών της πολύπαθης Μέσης Ανατολής από την θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αλλά και για τον διάλογο που έχει αναπτύξει με μουσουλμανικές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα με έδρα τη Σαουδική Αραβία, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη.

«Είχα τη μεγάλη τιμή και ευλογία να συναντήσω τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρο, να τον ενημερώσω ενδελεχώς για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και να λάβω την ευχή του για την ευώδοση των στόχων μας. Η δευτερόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπό την καθοδήγηση του Μακαριωτάτου επιτελεί θεάρεστο ιεραποστολικό έργο στην αφρικανική ήπειρο, προσφέροντας αγάπη και ελπίδα εκεί που περισσεύει ο πόνος και η φτώχεια». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β´, στο Μετόχι του παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριαρχικός Θρόνος του Αποστόλου Μάρκου, διαθέτει 25 Ιεραποστολικές Μητροπόλεις και 6 Ιεραποστολικές Επισκοπές στην Αφρική, ενώ κομβικός είναι και ο ρόλος του στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στις περιοχές των ελληνικών παροικιών στην αφρικανική ήπειρο.

Η συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι «Πάπας και Πατριάρχης της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής, Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Αρχιερεύς Αρχιερέων, τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και Κριτής της Οικουμένης», έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τις δράσεις της ΔΣΟ σε σχέση με την προστασία των Χριστιανών της πολύπαθης Μέσης Ανατολής από την θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αλλά και για τον διάλογο που έχει αναπτύξει με μουσουλμανικές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα με έδρα τη Σαουδική Αραβία, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη.

Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον επικεφαλής της ΔΣΟ για την πολυσχιδή δράση του θεσμού και τον κάλεσε να επισκεφθεί επισήμως την έδρα του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο, ενώ του προσέφερε τον τόμο για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στον προκαθήμενο την τετράγλωσση έκδοση της ΔΣΟ για τη «Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή», καθώς επίσης τη διδακτορική του διατριβή «Ρωμιοί της Καππαδοκίας», όπως και τα διηγήματά του «Εκ νεότητός μου».

TOP NEWS