Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιστορικό Ναό Παναγίας Δεσποίνης

  • Dogma
σύναξη

Με λαμπρότητα  εορτάσθηκε η Σύναξη της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης, έναν από τους παλαιοτέρους Ναούς της Λαμίας, την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, με τη συμμετοχή Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Τα ιερά αναλόγια εκόσμησαν : ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Πρωτοψάλτης κ. Ανδρέας Ιωακείμ με την συμμετοχή του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού και Αξιωματικού της Αεροπορίας κ. Βασιλείου Γρηγοριάδη, καθώς κι άλλων Ιεροψαλτών, μελών της  Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναλύσας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας ωμίλησε για τον εξόριστο εις Αίγυπτον Χριστό, για την σφαγή των χιλιάδων αθώων αγίων νηπίων και για το τιμώμενο πρόσωπο της Παναγίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα τιμούμε ιδιαιτέρως το πρόσωπο εκείνο, το οποίο υπούργησε, διηκόνησε το Μέγα Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Χριστού. Την Κυρία Δέσποινα Θεοτόκο.

Βλέπετε αδελφοί μου τις περιπέτειες του Χριστού; Αμέσως μετά την Γέννησή του διωγμός, κυνηγητό, κλάματα, θρήνος,  σφαγές. Και διερωτώνται μερικοί άνθρωποι γιατί δεν επεκράτησε ειρήνη στη γη αφού αυτό έφερε ο Χριστός με τον ερχομό του;

Γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι πιστοί, αφοσιωμένοι  στο Θεό της ειρήνης και στον κόσμο αυτό γίνεται μεγάλος πόλεμος μεταξύ καλού και  κακού. Αλλά αυτός που θα νικήσει είναι ο Χριστός και κατά τις Γραφές και κατά  την λογική, διότι δύναμη υπάρχει εκεί που υπάρχει ταπείνωση και  διωγμός.

Τα γεγονότα αυτά είναι συνταρακτικά αδελφοί μου και μας δείχνουν ότι δεν βαδίζουμε τον δρόμο της ζωής μας άσκοπα. Έχουμε κάποιον που μας οδηγεί σε δρόμο καλό και ωφέλιμο. Ο Θεός μας προστατεύει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, όπως επροστάτευσε τον Ιωσήφ, την Παναγία και το νεογέννητο Χριστό δείχνοντας τους τον δρόμο για την Αίγυπτο».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

« Οι Ευχές της Παναγίας ας είναι μετά πάντων ημών. Όλοι να γνωρίζουμε ότι εκ μέρους της ανθρωπότητος η Παναγία προσεφέρθη στο Θεό και η Παναγία είναι μ’ εμάς συγγενούς φύσεως και εκράτησε στα σπλάχνα της τον αχώρητο Θεό.

Σε όσους και όσες εορτάζουν εύχομαι να είναι πολύχρονοι και πάντοτε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι στη ζωή τους και σε όλους Χρόνια Πολλά!»

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος  κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος και πλήθος πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία εδόθη εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πλούσιο κέρασμα σε όλους τους εορταστάς στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό κέντρο.

2_128 1_166 σύναξη 22_46 20_50 15_68 14_68 10_84 8_93 9_87

Φωτο imfth & Δημήτριος Ανάγ

TOP NEWS