Σύρου Δωρόθεος: Χρέος όλων να προστατεύουν τη φύση από τη μόλυνση και την υπερεκμετάλλευση

  • Dogma
σύρου

Η ενιαύσια μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τιμήθηκε στην Ερμούπολη. Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Στον παρά θιν’ αλός, κατέναντι της ιεράς νήσου Τήνου, Βυζαντινοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τον οποίο οι Ερμουπολίτες ανήγειραν το 1936, πρωτοστατούντος του μακαριστού Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου, επί του τόπου, στον οποίο ευρέθη η θαυματουργός εικόνα του Θεσσαλονικέως μάρτυρος, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου και την παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων κ. Φιλίππου Φόρτωμα, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δημ. Κοσμά, του Εισαγγελέως Εφετών Σύρου, του Προέδρου του Συνδέσμου Συριανών και πόλλών πιστών.

Στο κήρυγμά του, ο κ. Δωρόθεος Β΄ , εξ αφορμής της ετυμολογικής προέλευσης του ονόματος Δημήτριος, το οποίο είναι αρσενικό του Δήμητρα, που με τη σειρά του προέρχεται από το Δη (δωρικό τύπο του Γη) και το μήτηρ, σημαίνει, δηλαδή, μητέρα γη, ανεφέρθη στη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος για τον άνθρωπο και τη ζωή του, τόνισε το χρέος όλων να προστατεύουν την φύση από την μόλυνση και την υπερεκμετάλλευση, υπογραμμίζοντας την ευθύνη του ανθρώπου έναντι του Θεού, ο Οποίος τον κατέστησε διαχειριστή και όχι κατακτητή του φυσικού περιβάλλοντος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, επηκολούθησε μικρά λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου πέριξ του Ιερού Ναού και ανάπεμψη επιμνημοσύνου δεήσεως επί του παρακειμένου τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου.

TOP NEWS