Σύρου Δωρόθεος: Η Εκκλησία οριοθετεί αλλά δεν οριοθετείται – Επίκαιρη απάντηση σε ανύποπτο χρόνο

  • Δόγμα

Εις εκ των παλαιών αρχιερέων, που σπάνια ομιλεί και πάντοτε εμβριθώς αποφαίνεται, τόσο ενωτικά αλλά και συνοδικά, είναι ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Συνήλθε την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να συζητήσει και να αποφανθεί συνοδικά επί του σχεδίου νόμου, που πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση η Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, αναφορικά με το γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία απ᾿ αυτούς.

Αρκετοί Αρχιερείς, ήδη, έχουν αποτυπώσει το Μήνυμα του Ευαγγελίου και την ορθόδοξη διατύπωση επί των θεμάτων αυτών, τονίζοντας ότι η θεσμοθέτηση αυτού του γάμου αντίκειται στη δογματική διδασκαλία και στην Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εις εκ των παλαιών αρχιερέων, που σπάνια ομιλεί και πάντοτε εμβριθώς αποφαίνεται, τόσο ενωτικά αλλά και συνοδικά, είναι ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Ο κ. Δωρόθεος, σε Συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», στις 7 Δεκεμβρίου 2023, (αρ. φύλ. 377, σελ. 8-9) σε ανύποπτο χρόνο, ερωτηθείς για το αν η Εκκλησία πρέπει σήμερα να έχει λόγο στα δημόσια θέματα και μέχρι ποιου σημείου, απήντησε ως ακολούθως: «Η Εκκλησία, παρότι τυγχάνει ένας Θεοΐδρυτος θεσμός, αποτελεί ταυτοχρόνως και ένα «Σώμα»,  με ενεργά μέλη αυτής της κοινωνίας.

Έχουσα ως αποστολή Της,  τη σωτηρία και τον αγιασμό του ανθρώπου, δε χειραγωγείται από κανέναν, αλλά κινείται πάντοτε καθοδηγούμενη από το Πανάγιο Πνεύμα.

Δεν παρασύρεται από πολιτικά ρεύματα και δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια εξουσίας και ψηφοθηρίας.

Εντούτοις, ίσως καλύτερα του «πρέπει», να πούμε ότι «οφείλει» να παρεμβαίνει.

Η συμμετοχή Της στα δημόσια θέματα δεν συνεπάγεται εμπλοκή σε πολιτικές σκοπιμότητες, έριδες και αντιπαραθέσεις.

Η Εκκλησία έχει φωνή, άποψη και λόγο, ιδίως όταν μέσα στην κοινωνία καταπατούνται θεμελιώδεις αρχές για τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.

Ο λόγος Της είναι οικουμενικός και αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Η Εκκλησία οριοθετεί αλλά δεν οριοθετείται.

Δε νομοθετεί αλλά συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι,  και αυτό το δικαίωμά Της, δε μπορεί να Της το στερήσει κανείς», τόνισε ο κ. Δωρόθεος.

TOP NEWS