Τα ονομαστήριά του γιόρτασε ο μητροπολίτης Εδέσσης

  • Dogma

Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Έδεσσα η μνήμη του Αγίου Προφήτη Ιωήλ, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο οικείος μητροπολίτης.

Ξένη Δημοσίευση

Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Έδεσσα η μνήμη του Αγίου Προφήτη Ιωήλ, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο οικείος μητροπολίτης.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον ιερό Καθεδρικό ναό Αγίας Σκέπης. Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σερβίων κ. Παύλος, ενώ παρέστησαν οι μητροπολίτες: Ναυπάκτου, κ. Ιερόθεος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος και ο επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.

Κατά το κήρυγμά του ο μητροπολίτης Κοζάνης τόνισε ότι «μέχρι την έλευση του Μεσσία πολλοί είχαν τον σπερματικό λόγο, δηλαδή μερικές αποκαλύψεις της Θείας Χάριτος, όπως οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί. Κυρίως όμως οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης αποκάλυψαν το θέλημα του Θεού και προφήτευσαν τα μέλλοντα».

Επιπλέον προσέθεσε ακόμη ότι τα τρία γνωρίσματα των προφητών σύμφωνα με τον μακαριστό σχολιαστή της Παλαιάς Διαθήκης Αρχιμανδρίτη Ιωήλ Γιαννακόπουλο είναι: η αδαμάντινη πίστη, η τόλμη και το προφητικό χάρισμα, δηλαδή το χάρισμα της αποκαλύψεως των μελλόντων. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του επαίνεσε τον εορτάζοντα εξαίροντας ιδιαιτέρως το χάρισμα της συγγραφής ιερών ακολουθιών.

Την ημέρα της εορτής, τελέσθηκε αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος μητροπολίτη κ. Ιωήλ και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών: Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Ζιχνών κ. Ιεροθέου και Κοζάνης κ. Παύλου. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Παρέστησαν επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Καρασμάνης, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, βουλευτές του Νομού, ο Διοικητής της ΙΙας ΜΚ Μεραρχίας Υποστράτηγος Δ. Αλεβίζος, ο Διοικητής της Αστυνομίας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Το θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι προφήτες άκουγαν τον Θεό στην καρδιά τους, διότι εξασκούσαν την νοερά και την καρδιακή προσευχή. Μιλούσαν εκ Θεού και πολέμησαν την ειδωλολατρία και την υπάρχουσα ανθρώπινη θρησκεία, η οποία ως ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν έχει καμιά σχέση με την αποκάλυψη του αληθινού Θεού.

Οι ανθρώπινες θρησκείες, σημείωσε, κινούνται γύρω από συγκεκριμένα ανθρώπινα πάθη. Για παράδειγμα το Ισλάμ κινείται γύρω από την βία και την ηδονή. Όλες αυτές τις εκτροπές στηλίτευσαν οι προφήτες καθοδηγώντας τον λαό στον αληθινό Θεό. Όμως το προφητικό χάρισμα υπάρχει και σήμερα στην Εκκλησία. Το συναντάμε στους επισκόπους Της, οι οποίοι διδάσκουν την αλήθεια και καταπολεμούν την πλάνη. Αυτό το προφητικό χάρισμα είναι έντονο και στον Εδέσσης Ιωήλ, ο οποίος γνωρίζει την Γραφή και τους Πατέρες και τα διδάσκει άψογα στους πιστούς, συνθέτει θείους ύμνους και ποιμαίνει άριστα την Μητρόπολη του.

Ο μητροπολίτης Εδέσσης δέχθηκε ευχές όλη την ημέρα και μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής στο Μητροπολιτικό οίκημα από μεγάλο αριθμό κληρικών και λαϊκών.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ