Τα Ονομαστήρια του Κισάμου Αμφιλοχίου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Του Εσπερινού προηγήθηκε υποδοχή Ιερών Λειψάνων του Ευαγγελιστού Λουκά και του Οσίου πατρός ημών Εφραίμ του Κατουνακιώτου τα οποία, κατόπιν ευλογητικής αδείας του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, κόμισε ο Αιδ. Πρωτ. π. Σπυρίδων Βασιλάκος,  Εφήμεριος του Ι. Ναού Ευαγγελιστού Λουκά  Θηβών, Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ. Θηβών. 

Κατά την εορτή του Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος κατά τον φετινό εορτασμό περιορίστηκε εις το λειτουργικό μέρος της εορτής εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 

Του Εσπερινού προηγήθηκε υποδοχή Ιερών Λειψάνων του Ευαγγελιστού Λουκά και του Οσίου πατρός ημών Εφραίμ του Κατουνακιώτου τα οποία, κατόπιν ευλογητικής αδείας του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, κόμισε ο Αιδ. Πρωτ. π. Σπυρίδων Βασιλάκος,  Εφήμεριος του Ι. Ναού Ευαγγελιστού Λουκά  Θηβών, Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ. Θηβών.

Ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου.

Στο τέλος του Εσπερινού ο εορτάζων Ιεράρχης καλωσόρισε, με λόγους θερμούς, του Θεοφ. Επίσκοπο κ. Μεθόδιο «στην πρώτη επίσκεψη του στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου», προσφέροντας του Αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ο χοροστατών Ιεράρχης ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο, ευχόμενος τα δέοντα.

Ακολούθησε ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου, τον οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε, ζητώντας του όπως μεταφέρει ευχαριστίες εις τον Ποιμενάρχη του κ. Γεώργιο «δια την ευλογητική άδεια ελεύσεως των Ιερών Λειψάνων».

Ο εκλεκτός ομιλητής, με λόγο μεστό και ζείδωρο, αναφέρθηκε εις το πρόσωπο και το έργο του Αγίου Αμφιλοχίου.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο υπό των Σεβ. Μητροπολιτών: Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.Ανδρέου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, του Θεοφ. Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, Καθηγουμένου της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γουβερνέτου και του εορτάζοντος Ποιμενάρχου κ. Αμφιλοχίου, συνευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιος προχείρισε σε πνευματικό του Αιδ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντώνιο Αρετάκη, Εφημέριο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού και Διοικητικό Διευθυντή του Αννουσάκειου Ιδρύματος, αναφερόμενος εις την πνευματική πατρότητα: «Ο πνευματικός καλείται να ελαφρύνει το φορτίο των ψυχών που προστρέχουν στο ιερό επιτραχήλιο του, έχοντας συνείδηση και επίγνωση της μεγάλης ευθύνης του έναντι του Θεού, καθώς χρειάζεται ο ίδιος πρώτα, δια του προσωπικού πνευματικού του αγώνα, να έχει αποκτήσει διάκριση δια να μπορεί να αναπαύει και ξεκουράζει τις πληγωμένες και λαβωμένες από την αμαρτία ψυχές».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση «υπέρ των εν Μικρά Ασία τελειωθέντων», επί τη επετείω 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, εκ μέρους των παρισταμένων αγίων Αρχιερέων, με την ευφράδεια και ευρύτητα του λόγου που τον διακρίνει, ευχήθηκε τα δέοντα εις τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο, με αναφορές εις το νόημα και την σημασία της εορτής του Επισκόπου.

Ο εορτάζων κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς του Σεβ. Αρχιερείς «δια τον προσευχητικό επιστηριγμό».

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους συμμετέχοντες, εκζητώντας τις ευχές και προσευχές όλων.

Κατά το διήμερο της εορτής προσήλθαν δια να ευχηθούν ο Ιερός Κλήρος της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι, Μοναστικές Αδελφότητες απ΄ όλη την Κρήτη, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Λευτέρης Κοπάσης, εκπρόσωποι Φορέων και Αρχών, αντιπροσωπείες Σχολείων της Κισάμου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Χανίων «Άγιος Πολύκαρπος», Παραδοσιακοί Σύλλογοι από Κίσαμο και Σέλινο ως και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Στον φετινό εορτασμό περιοριστήκαμε μόνο εις το λειτουργικό μέρος, άνευ αποστολής προσκλήσεων στο πρωτόκολλο. Η έλευση πάντων ημών φανερώνει ότι υπάρχει ένα άλλο πρωτόκολλο, πολύ πιο ουσιαστικό και αληθινό, το πρωτόκολλο της καρδιάς, το οποίο δεν εγκλωβίζεται στους τύπους, αλλά δηλώνει φιλοτιμία και αρχοντιά.

Δέσμιος της αγάπης πάντων υμών». Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Παρθενώνος, προσφέρθηκε πλούσια δοχή υπό της Αδελφότητας, όπου εκεί ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε την σεβαστή Γερόντισσα και Καθηγουμένη Μαρκέλλα μοναχή «δια την αβραμιαία φιλοξενία, κυρίως δε δια το «εργόχειρο» της ευχής και προσευχής».

TOP NEWS