Τα βήματα της Αγιότητας στη Μητρόπολη Κερκύρας

  • Dogma
αγιότητας

Τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 27 Μαρτίου 2016 ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο λόγιος Αγιορείτης Μοναχός π. Ιλαρίων Νεοσκητιώτης με θέμα : “ Τα βήματα της Αγιότητας “. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Αγιότητα αποτελεί το σκοπό της ζωής του κάθε βαπτισμένου Χριστιανού. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα δημιουργήματα του Θεού, η Θέωση. Άγιος είναι ο άνθρωπος που ζει το Άγιον και Άγιον είναι το Θείον. Η συμπεριφορά, οι κινήσεις και οι ενέργειες του ανθρώπου αποτελούν ενεργούσες εκφράσεις του Θείου. Η Θέωση δεν είναι απλό ηθικό επίτευγμα, αλλά προπάντων είναι οντολογική μεταμόρφωση που συντελείται όταν ο άνθρωπος κοινωνεί με το Θεό.

image002

Επιπροσθέτως ο π. Ιλαρίων υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, αφού ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα και εκείνοι εξορίστηκαν από τον Παράδεισο μετά την πτώση τους , τότε οι άνθρωποι του Θεού μέχρι την Ενσάρκωση του Λόγου όνομάζονταν Δίκαιοι, ακολούθως έρχεται  η  Αγιότητα, από το Χριστό μας που λαμβάνει την ανθρώπινη σάρκα και την αγιάζει, τοποθετόντας τον άνθρωπο στα δεξιά του Θεού Πατρός, μετέχει δηλαδή ο άνθρωπος στην Αγία Τριάδα. Αυτή η σχέση Θεού και ανθρώπου είναι θεμελιωμένη πάνω στην ελευθερία. Εκούσια ο άνθρωπος δέχεται να ακολουθήσει το Χριστό, να άρει το δικό του σταυρό, να νεκρώσει τα πάθη του και να συναναστηθεί με τον Κύριο. Έτσι εργάζεται ο Θεός, διότι Εκείνος  είναι η ελευθερία.

image004

Καταλήγοντας ο π. Ιλαρίων τόνισε ότι το μήνυμα του Χριστού συγκεφαλαιώνεται στην Αγάπη μετά αλλήλων, την εντολή που έδωσε στους Μαθητές Του το βράδυ του Μυστικού Δείπνου. Αγαπώντας ο άνθρωπος τους αδελφούς του, ομοιάζει με τον Τριαδικό Θεό, όπου μεταξύ των Προσώπων υπάρχει η αγαπητική σχέση. Εκείνος που αγαπά ξέρει και να συγχωρεί. Αυτό ζητά ο Χριστός μας από όλους εμάς,  να αγαπάμε  και να συγχωρούμε.

image006 image008

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε τον π. Ιλαρίωνα, σημειώνοντας ότι ο Αγιασμός της ζωής μας αποτελεί το σκοπό της υπάρξεώς μας.  Είναι μεγάλη τιμή για την Τοπική μας Εκκλησία να ακούμε βιώματα Πατέρων του Αγίου Όρους, που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στον Κύριό μας και στην Παναγία μας και μέσω της προσευχής και της ασκήσεως, γίνονται μέτοχοι των δωρεών του Αγίου Θεού μας.

image012

TOP NEWS