Τελευταίες ημέρες για την έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης

  • Dogma
έκθεση

Έκθεση με φωτογραφίες, όπως προσωπογραφίες μοναχών αλλά και σημαντικά γεγονότα του αθωνικού βίου, φιλοξενούνται έως αυτήν την Πέμπτη 4 Αυγούστου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί έως αυτήν την Πέμπτη 4 Αυγούστου την περιοδική έκθεση με τίτλο Άθως. Το Άγιον Όρος, ένα αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, όπως προσωπογραφίες μοναχών αλλά και σημαντικά γεγονότα του αθωνικού βίου. Πολλοί από τους φωτογράφους ήταν αγιορείτες μοναχοί, οι οποίοι δεν έκαναν μόνο εξαιρετικές λήψεις αλλά επεξεργάζονταν τις γυάλινες πλάκες και τις τύπωναν σε χαρτί.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης χαλκογραφίες με αγιορείτικα κυρίως αλλά και άλλα θρησκευτικά θέματα, τον τόπο και τα μνημεία του Αγίου Όρους και ιερές εικόνες. Οι χαλκογραφίες της έκθεσης αποτελούν παραγωγή αγιορείτικων εργαστηρίων (τα περισσότερα εντοπίστηκαν στις Καρυές) από αγιορείτες χαλκογράφους. Εύστοχα τους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός «εικόνες των φτωχών», λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής τους, σε σχέση με τις ξύλινες εικόνες. Ήταν το πιο πρόσφορο μέσο της εποχής για να μεταφέρει την ευλογία του μοναστηριού και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Αγίου Όρους στους πιστούς.

Διοργάνωση: Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

Παραγωγή έκθεσης: Αγιορείτικη Φωτοθήκη της Μονής Σιμωνόπετρας, Άγιον Όρος.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Κυριακή: 8.00 – 20.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ