Τέμπη: Μαραθώνια η απολογία του σταθμάρχη Λάρισας για την εθνική τραγωδία

  • Dogma
τέμπη

Ο σταθμάρχης Λάρισας απολογείται για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση καθώς έχει συνειδητοποιήσει το βάρος της δικής του ευθύνης…

Ο σταθμάρχης Λάρισας ξεκίνησε να απολογείται στις 14:00 το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, καθώς ένα τεχνικό πρόβλημα πήγε πίσω τη διαδικασία. Ο 59χρονος είχε φτάσει από τις 10:30 το πρωί και πέρασε στα ενδότερα χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «γραμμή» που ακολουθεί δεν έχει αλλάξει. Υποστηρίζει πως ήταν μια άτυχη στιγμή, ένα ανθρώπινο λάθος με το αποτέλεσμα όμως να είναι ολέθριο. Τονίζει πως δεν υπήρξε αδιαφορία από την πλευρά του, ενώ το περιβάλλον του διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα ακούστηκαν για πάρτι και δυνατή μουσική στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

 

Σύμφωνα με τους συνήγορους του δηλώνει συντετριμμένος από την πρώτη στιγμή και αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης στον βαθμό που του αναλογεί. Φέρεται να είπε στον συνήγορό του ότι «έχω στις πλάτες μου τον θάνατο 35 ανθρώπων» όταν αντιλήφθηκε το λάθος του, αλλά παράλληλα επιδιώκεται να αποδοθούν ευθύνες για παραλείψεις ή λάθη σε όποιον ακόμη αναλογούν.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο σταθμάρχης Λάρισας είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Στην αρχική δήλωσή του την Τετάρτη όταν και οδηγήθηκε στα δικαστήρια ο συνήγορός του είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη στο μερίδιο που του αναλογεί. Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι 57 και από τις σορούς έχουν ταυτοποιηθεί οι 55.

Ο σταθμάρχης Λάρισας υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ότι είναι το δέντρο και όχι το δάσος στην εθνική τραγωδία. O 59χρονος είχε αναλάβει υπηρεσία πέντε μέρες πριν την εθνική τραγωδία, με συναδέλφους του, νυν και πρώην, να μιλούν για ανεπάρκεια, που έφερε την καταστροφή.

Από κτηνοτρόφος σε χωριό της Καρδίτσας, έγινε αχθοφόρος στον ΟΣΕ, ύστερα μετατάχθηκε στο υπουργείο Παιδείας και τελικά επέστρεψε στον ΟΣΕ για να προβιβαστεί σε σταθμάρχης της Λάρισας, αναλαμβάνοντας καθημερινά ευθύνη για χιλιάδες ζωές. Οι αποδοχές στην θέση αυτή έως 3.500 ευρώ μεικτά.

Ο σταθμάρχης μετά την σύγκρουση των τρένων
Ρεπορτάζ της ΕΡΤ παρουσιάζει τις κινήσεις του αμέσως μετά την σύγκρουση. Ο σταθμάρχης, που ήταν υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων στα Τέμπη, μόλις αντιλήφθηκε ότι έγινε σύγκρουση άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σταθμαρχείο εμφανώς αγχωμένος και νευρικός.

Κάπνιζε συνεχώς ενώ μόλις έφτασαν στο σταθμαρχείο της Λάρισας οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς ο ίδιος είπε σε συνάδελφό του: «Την πάτησα». Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης αλλά οι συνάδελφοί του, γνωρίζοντας την απειρία του – καθώς είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή μόλις λίγες μέρες πριν – είχαν πει σε σιδηροδρομικούς που βρίσκονταν στο σταθμαρχείο «να έχουν λίγο το νου τους», να προσέχουν δηλαδή λίγο τις κινήσεις του νέου σταθμάρχη.

Οι τελευταίες κινήσεις του σταθμάρχη
Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο σταθμάρχης Λάρισας λίγη ώρα πριν τα τρένα συγκρουστούν στα Τέμπη (και συγκεκριμένα πριν φτάσει το τρένο στο σταθμό), είχε πάει να πάρει καφέ στην καφετέρια που υπάρχει μέσα στο σταθμό.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Star, μέσα στον σταθμό υπάρχει μία καφετέρια όπου, ένα τέταρτο πριν φτάσει ο συρμός, πήγε ο σταθμάρχης για να αγοράσει έναν καφέ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το βάθος της αποβάθρας και επέστρεψε στο πόστο του.

Κάμερες ασφαλείας υπάρχουν παντού στον σταθμό και οι κινήσεις του έχουν καταγραφεί ενώ τις επιβεβαιώνουν και εργαζόμενοι στο καφέ. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για οχλαγωγίες και μουσική στο σταθμό, σαν κάποιος να έκανε γλέντι, τη νύχτα της σύγκρουσης.

TOP NEWS