Θεία Λειτουργία στην Άνω Βιάννο

  • Δόγμα

Αναφέρθηκε στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δέκα λεπρών, με την αγνωμοσύνη των εννέα λεπρών και την ευγνωμοσύνη του ενός. Συνέδεσε τη στάση των λεπρών του Ευαγγελίου με τα φιλοκαλικά κείμενα του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητού, του οποίου σήμερα εορτάζεται η μνήμη.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης  κ.Ανδρέας μετέβη στην ενορία Μιχαήλ Αρχάγγελου Άνω Βιάννου, όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.

Αναφέρθηκε στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δέκα λεπρών, με την αγνωμοσύνη των εννέα λεπρών και την ευγνωμοσύνη του ενός. Συνέδεσε τη στάση των λεπρών του Ευαγγελίου με τα φιλοκαλικά κείμενα του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητού, του οποίου σήμερα εορτάζεται η μνήμη. Ο Άγιος Μάξιμος στα κείμενα Του, ( μπορούμε να τα αναζητήσουμε στο Google: Φιλοκαλία, περιβόλι της Παναγίας pdf όπου είναι μεταφρασμένα) αναφέρει τα ανθρώπινα πάθη: ευγνωμοσύνη που την είδαμε στον ένα από τους εννέα λεπρούς, εγωισμός, φιλοχρηματία, μνησικακία, σαρκολατρεία, εκδικητικότητα κ.α).

Ο Άγιος Μάξιμος δεν γράφει γενικότητες για τα ανθρώπινα πάθη, ούτε δημιουργεί θεωρίες ιδεολογικών προσεγγίσεων και αναλύσεων. Εμπειρικά παραδίδει την πλοήγηση της θεραπείας των ανθρωπίνων παθών και όχι της θεσμοθέτησης των.

Προ της απολύσεως, τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αείμνηστου Εμμανουήλ Ραπτάκη.

Μεταξύ άλλων παρέστη ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Στην συνέχεια, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας, τέλεσε τρισάγιο στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νέστορος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

TOP NEWS