Θεοφάνεια στο Αιγαίο

  • Dogma

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάσθηκαν στα νησιά της μητρόπολης Λέρου τα Άγια Θεοφάνεια. Σε όλες τις ενορίες τελέσθηκε η θεία λειτουργία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάσθηκαν στα νησιά της μητρόπολης Λέρου τα Άγια Θεοφάνεια. Σε όλες τις ενορίες τελέσθηκε η θεία λειτουργία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

Χθες το πρωί οι αρχές προσήλθαν στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λέρο και μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, εκκίνησε η πομπή για τον λιμένα της Αγίας Μαρίνας.

Πάνω σε ειδική εξέδρα οι ιερείς του νησιού τέλεσαν τον Αγιασμό των υδάτων, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλλια, των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Φέτος, λίγοι ήταν οι νέοι που βούτηξαν στην παγωμένη θάλασσα, για να λάβουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού. Άλλωστε δεν βοήθησε και ο χειμωνιάτικος καιρός.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο κ. Γεώργιος Μαραβέλιας, κάτοικος Παντελίου, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός, με τη φροντίδα της ενορίας του ναού Σωτήρος Χριστού και την ευγενική προσφορά του καταστήματος κοσμημάτων του νησιού.

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες ενορίες της Λέρου.

Με πολύ τσουχτερό κρύο γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην Κάλυμνο. Όπως κάθε χρόνο, στον μητροπολιτικό ναό Σωτήρος Χριστού του νησιού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος, και το παρών έδωσαν ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, ο έπαρχος κ. Γ. Θεμέλαρος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γ. Μαστροκούκος, Δ. Διακομιχάλης και Γ. Μαύρος, ο περιφ/κός σ/λος κ. Κ. Σταυλάς, δημοτικοί σ/λοι και οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού κ.κ. Β. Υψηλάντης και Γ. Κασσάρας.

Μέχρι την ώρα του Αγιασμού έπεφτε ψιλόβροχο και αραιό χιόνι. Ευτυχώς, όταν πλησίασε η ώρα για έξοδο της πομπής προς το σημείο ρίψης του τιμίου σταυρού, η βροχή σταμάτησε και έτσι ολοκληρώθηκε η τελετή Αγιασμού των υδάτων στον κεντρικό λιμένα Καλύμνου.

Η παρουσία του κόσμου στην προκυμαία ήταν μικρή σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ τέσσερις γενναίοι έπεσαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού. Ο τυχερός της χρονιάς που έπιασε το σταυρό ήταν ο 30χρονος Παντελής Πονήρης, στον οποίο ο μητροπολίτης έδωσε, ως ευλογία, μία εικόνα του Χριστού.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

TOP NEWS