Θεομητορικά 2016 στη Μητρόπολη Ύδρας

  • Dogma
Θεομητορικά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις Θεομητορικά 2016 στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν αρχές Αυγούστου και πραγματοποιήθηκαν στον ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο των Ευεργετών της τοπικής Εκκλησίας της Ύδρας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Εφραίμ, τον Θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Ιερολογιώτατος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νεκτάριος Δαρδανός. Στη συνέχεια στο Αρχονταρίκι αντάλλαξαν αναμνηστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και ο νέος Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης κ. Γ. Μανδαλάκης. Εμπνευσμένη και βαθυστόχαστη ομιλία του Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιερώνυμου Νικολόπουλου, Α΄ Γραμματέα της Ι. Συνόδου με θέμα: «Η Νέα Εύα και ο Θάνατος».
THEOMHTOR_6 THEOMHTOR_11 THEOMHTOR_3 THEOMHTOR_15 THEOMHTOR_4
Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 και ώρα 19:00 τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας Εσπερινός με Ιερή Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ. Στη συνέχεια στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Θεομητορικά 2016» πραγματοποιήθηκε στην συνεδριακή αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού εμπνευσμένη και βαθυστόχαστη ομιλία του Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιερώνυμου Νικολόπουλου, Α΄ Γραμματέα της Ι. Συνόδου με θέμα: «Η Νέα Εύα και ο Θάνατος». Την ομιλία προλόγισε ο Ιερολογιώτατος Διάκονος της Ιερής Μητροπόλεως π. Νεκτάριος Δαρδανός αναφερόμενος στην Υπεραγία Θεοτόκο και την λατρεία της από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού επίσης αναφέρθηκε για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεομητορικών της Ύδρας και έκανε την παρουσίαση του Πανοσ. Αρχιμ. Ιερώνυμου Νικολόπουλου, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης.
THEOMHTOR_1 THEOMHTOR_2 THEOMHTOR_10 THEOMHTOR_16 THEOMHTOR_17
Η εμπνευσμένη, εμπεριστατωμένη και γλαφυρή ομιλία του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Ιερώνυμου Νικολόπουλου καθήλωσε τους παριστάμενους οι οποίοι και επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τον λόγο του π. Ιερώνυμου που αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο, την «Νέα Εύα» όπως χαρακτηριστικά την ονόμασε (εν αντιθέσει με την παλιά Εύα που παρέσυρε το ανθρώπινο γένος στην Πτώση). Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σωτηρία μας από τον πνευματικό και τον βιολογικό θάνατό αλλά και την κοινή ανάσταση όλων μας σε ένα νέο κόσμο κατά την Δευτέρα Παρουσία. Μετά το πέρας της ψυχωφελούς ομιλίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ ευχαρίστησε τον ομιλητή Πανοσ. Αρχιμ. Π. Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, του προσέφερε τιμητική πλακέτα των «Θεομητορικών 2016» και έκλεισε την εκδήλωση. Ευθύς μετά δόθηκε προς όλους καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο: «Ο Άγιος Πορφύριος μιλάει για την Παναγία» του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ακινδύνου Δαρδανού Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, σαν αναμνηστικό των «Θεομητορικών 2016», το οποίο μοίρασε στους παρστάμενους, με την ευλογία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, κατόπιν ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού. Στην επιτυχημένη και ψυχωφελή εκδήλωση των «Θεομητορικών 2016» παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκιάκος, ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. κ. Κ. Αναστόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, Φορείς του νησιού και πλήθος κόσμου.

THEOMHTOR_20 THEOMHTOR_21 THEOMHTOR_22 THEOMHTOR_26 THEOMHTOR_28

Επίσης την ίδια μέρα μετά την ομιλία του Πανοσ. Αρχιμ. Π. Ιερώνυμου Νικολόπουλου, Α΄ Γραμματέα της Ι. Συνόδου παρουσιάστηκε και δόθηκε προς όλους ένα καλαίσθητο, ωφέλιμο και ψυχωφελές βιβλίο με τίτλο: «Ο Άγιος Πορφύριος μιλάει για την Παναγία» που μοιράστηκε ως «ευλογία» από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ύδρα Μετά τις 22:00 έγινε η έναρξη της Ιερής Αγρυπνίας κατά το Αγιορείτικο τυπικό ευθύς μετά το πέρας της Ιερής Αγρυπνίας παρατέθηκε πρωινό. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, η δημ. σύμβουλος κ. Λ. Λούλου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος του Α.Τ. Ύδρας, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γ. Μανδαλάκης όπως και οι Λιμενικές Αρχές της Ύδρας, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. κ. Κ. Αναστόπουλος και πλήθος πιστών. Έψαλλε χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Δημητρίου Γαλάνη.  Το βιβλίο «Ο Άγιος Πορφύριος μιλάει για την Παναγία» είναι μια έκδοση του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας και γράφτηκε από τον Πρωτ. π. Ακίνδυνο Γ. Δαρδανό Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μ. Ύδρας και Πρωθιερέα του Ι. Καθεδρικού Ναού, την γενική επιμέλεια είχε ο Ιερογιώτατος Διάκονος π Νεκτάριος Δαρδανός πτυχιούχος Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και δόθηκε ως «ευλογία» στις εκδηλώσεις «Θεομητορικά 2016». Το βιβλίο περιέχει χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, εισοδικό του Πρωτ. Π. Ακίνδυνου Γ. Δαρδανού Γ.Α.Ε. και το κυρίως μέρος του βιβλίου διδασκαλίες, εκδηλώσεις ευλαβείας, και διηγήσεις του Αγίου Πορφύριου μαζί με πολύ όμορφες φωτογραφίες που διανθίζουν τις σελίδες του.

THEOMHTOR_33 THEOMHTOR_34 THEOMHTOR_35 THEOMHTOR_36
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου 2016 η λιτάνευση δια μέσου των κεντρικών οδών του νησιού της ιερής θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Φανερωμένης» του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας που υποβάσταζαν τιμητικά άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Μετά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ με την παρουσία του Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερου και Γενικού Αρχιερατικού Επίτροπου π. Ακίνδυνου Δαρδανού -ο οποίος εκφώνησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, εξαιρετικό λόγο – μαζί με τον Ιερό Κλήρο του νησιού, έγινε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας «Φανερωμένης» δια μέσου των κεντρικών οδών του οικισμού με στάσεις όπου αναπέμπονταν δεήσεις στην Υπεραγία Θεοτόκο. Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Φανερωμένης» ξεπρόβαλε στο λιμάνι του νησιού, μετά την περιφορά στο εσωτερικό του οικισμού την καλωσόρισε ένας τιμητικός κανονιοβολισμός από το κάστρο του Κάβου. Μετά το πέρας της λιτάνευσης τελέστηκε Αρτοκλασία ακολούθησε ομιλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και στη συνέχεια έγινε η απόλυση από την εξέδρα εμπρός από την είσοδο του Καθεδρικού ναού στο λιμάνι της Ύδρας. Στη συνέχεια εκατοντάδες κόσμου προσήλθαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Φανερωμένης» που είχε τεθεί στο κέντρο του Καθεδρικού Ναού. Παρευρίσκονταν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Μαρκαντώνης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ύδρας κ. Α. Σωτηρόπουλος, Δημοτικού Σύμβουλοι του Δήμου Ύδρας, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πόρου κ. Σ. Σπυρίδων, ο Αρχιπλοίαρχος του Λ.Σ. κ. Δ. Παπαλεονάρδος, ο αναπληρωτής διοικητής του Α.Τ. Ύδρας, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γεώργιος Μανδαλάκης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας κ. Ι. Κόκκιος, η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Θ. Σαϊτης, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρα κ. Κ. Αναστόπουλος, φορείς του νησιού και εκατοντάδες κόσμου. Στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας έψαλε χορός ψαλτών υπό την χοραρχία του κ. Άγγελου Διαμαντόπουλου πρωτοψάλτου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ύδρας. Άντρες του Λιμενικού Σώματος κρατούσαν κατά την περιφορά τιμητικά την ιερή θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Φανερωμένης» του Καθεδρικού Ναού. Την Δευτέρα 15 Αυγούστου τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου του νησιού.
Η φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχή χρονιά φέτος το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 και στη συναυλία Κλασικής μουσικής εμφανίστηκε ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2016 ως ο καλύτερος μουσικός του κόσμου στο χώρο της κλασσικής μουσικής! Ο Λεωνίδας Καβάκος έπαιξε για πρώτη φορά στην Ύδρα έργα για βιολί και πιάνο μαζί με τον γνωστό Ιταλό πιανίστα Enrico Pace.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται ετήσια στη μνήμη του Κωστή Σοφιανού από την σύζυγο του κ. Τζένη Σοφιανού και τα παιδιά του κ. Νίκο Σοφιανό και κ. Αλέξανδρο Σοφιανό.
H μουσική εκδήλωση έχει ενταχθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις «Θεομητορικά 2015» και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Τα έσοδα της εκδήλωσης διατίθενται πάντα υπέρ του Κουλούρειου νοσοκομείου της το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά υπό την πεφωτισμένη προεδρία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κ.κ. Εφραίμ, την διεύθυνση του ιατρού και διευθυντή κ. Παναγιώτη Μανίκη και του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Με ιδιαίτερη κατάνυξη η λιτάνευση και οι Ακολουθίες της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ύδρα
Την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 και ώρα 19:30 τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εννεάμερα), προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ. Συλλειτουργοί ήσαν ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Ζήσιμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκιάκος, ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος και ο Ιερολογιώτος Διάκονος της Μητροπόλεως π. Νεκτάριος Δαρδανός.
Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό ακολούθησε εμπνευσμένη ομιλία από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Αυγουστίνο Ζήσιμο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και στη συνέχεια έγινε κατανυκτική λιτάνευση των Ιερών Εικόνων Παναγίας «Φανερωμένης» και Παναγίας του «Μαλίκη» δια μέσου οδών του κεντρικού οικισμού της Ύδρας.
05 02
Μετά το πέρας της περιφοράς των Ιερών Εικόνων στις 21:30 τελέστηκε η Ακολουθία Λιτής και Αρτοκλασία στον Νάρθηκα. Μετά το πέρας της Αρτοκλασίας ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και στη συνεχεία δόθηκε από τον Ποιμενάρχη μας τιμητική πλακέτα των «Θεομητορικών 2016» στον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Αυγουστίνο Ζήσιμο.

TOP NEWS