Θερμή υποδοχή της εικόνας Παναγίας «Άξιον Εστί» στη Ροδόπη – Φωτογραφίες

  • Dogma
παναγίας

Με συγκίνηση η Ροδόπη έγινε η πρώτη επαρχιακή περιοχή που την υποδέχθηκε την ιερά εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί»

Η Κομοτηνή, όλη η Ροδόπη και η γη της Θράκης υποδέχθηκε με κατάνυξη και συγκίνηση την εικόνα Παναγίας «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους, συνοδεία της Ιεράς Κοινότητας. Η εικόνα έφτασε στην πόλη το απόγευμα της Τρίτης 06/09 και μέχρι και το πρωί της Τρίτης 12/09 θα φιλοξενείται στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου πλήθος πιστών ο ένας μετά τον άλλο συρρέουν με σεβασμό να προσκυνήσουν.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την πόλη μας, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή και για τις γυναίκες, καθώς η εικόνα βγήκε από το Άγιο Όρος όλοι να την προσκυνήσουν, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε μια επαρχιακή πόλη. Ο ερχομός της Παναγίας «Άξιον Εστί» στην έδρα της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2020 επί τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης αλλά λόγω της πανδημίας μεταφέρθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου φέτος.

Η πανηγυρική υποδοχή
Λίγο πριν τις 19:00 στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην δυτική είσοδο/έξοδο της πόλης έφτασε η εικόνα, όπως διαβάσατε αναλυτικά στον χθεσινό «Χ». Πολλοί πιστοί ήταν εκεί και την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και πετούσαν λουλούδια στην εικόνα. Εκεί φυσικά ήταν παρούσες όλες οι αρχές του τόπου. Κλήρος, πολιτικοί, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και φυσικά η Ιερά Κοινότητα. Ιστορική στιγμή για την Κομοτηνή, ήταν όταν έφτασε η εικόνα μπροστά στην ιστορική σημαία της πόλης και ακούστηκε από όλους τους παρευρισκομένους ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά ακολούθησε η λιτανεία με τουλάχιστον 20 Συλλόγους της Ροδόπης με τα λάβαρά τους να συμμετέχουν, όλους τους επισήμους και πολλούς πιστούς. Η λιτανεία ακολούθησε την διαδρομή Μακεδονίας, Ορφέως, πλατεία Ειρήνης και στη  συνέχεια κατέλεξε στο «Σπαθί» όπου έγινε η επίσημη υποδοχή. Η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί σε όλο το κέντρο της πόλης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας κόσμος παρακολουθούσε από τις δύο πλευρές του δρόμου.

Στο Ηρώο είχαν στηθεί εξέδρες για τους επισήμους, την Ιερά Κοινότητα και την εικόνα, ενώ χιλιάδες πιστοί παρακολουθούσαν την τελετή. Να σημειωθεί ότι ήρθαν για την εικόνα στην περιοχή μας πάνω από 10 Μητροπολίτες από όλη την Ελλάδα, πιστοί από όλη την Θράκη, ακόμα και από την γειτονική Βουλγαρία. Επίσης παρών ήταν ο Μητροπολίτης Μποτσουάνας κ.κ. Γεννάδιος και ο Επίσκοπος Λευκοπόλεως (Βουλγαρία) κ.κ. Πολύκαρπος.

Οι χαιρετισμοί
Αρχικά τους χαιρετισμούς «άνοιξε» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. Στο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους της Κομοτηνής και των κατοίκων της καλωσορίζω την έλευση της Ιεράς Εικόνας του “Άξιον Εστί”.

Περιποιεί μέγιστη τιμή για την περιοχή μας το γεγονός αυτό. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας το Ανώτατο θεσμικό όργανο του Αγίου Όρους, που αποδέχτηκε την πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας και φέρνει στον τόπο μας την πολύτιμη για την ορθοδοξία μας αυτή εικόνα. Τη θαυματουργή εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου με τον Χριστό, που αγιογραφήθηκε στη Βασιλεύουσα και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου των Καρυών.

Και που η Χάρη Της φωτίζει όλους τους ανθρώπους που τη σέβονται και την επικαλούνται με πίστη. Ελάχιστες φορές έχει βγει από τον Οίκο της. Και μία από αυτές είναι στην πόλη μας. Μετά από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο έρχεται να ευλογήσει με τη θαυμαστή Της παρουσία και τους πιστούς στην ακριτική γη μας. Σε καιρούς δύσκολους, που όλοι μας έχουμε ανάγκη να στηριχτούμε στα Ιερά και Όσια της θρησκείας μας, Αυτή είναι εδώ.

Είναι εδώ για να μας στηρίξει, να μας ενθαρρύνει και να μας εμψυχώσει. Για να μας υπενθυμίσει ότι το Θαύμα της πίστης είναι παντού γύρω μας. Κι εμείς, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή, ιστορική εικόνα του “Άξιον Εστί”, εδώ, στον Νομό μας. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Για την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας και για την απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Της Θρησκευτικής αυτής Κοινότητας, που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης για πάνω από χίλια χρόνια. Και στέκεται ακοίμητος φρουρός της Ορθοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με απαράμιλλο ήθος, σοφία και σεμνότητα».

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης. Στον δικό του χαιρετισμό δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί” είναι η σημαντικότερη εικόνα του Αγίου Όρους. Η Πανάγαθος Δέσποινα βρίσκεται σήμερα εδώ 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική τραγωδία στην διάρκεια της οποίας οι χριστιανοί αναζήτησαν στήριξη στο πρόσωπο της Παναγίας μας. 100 χρόνια μετά η Υπεραγία Θεοτόκος μας αξιώνει σήμερα να υποδεχτούμε την εικόνα της σε αυτόν τον ακριτικό τόπο. Ένας τόπο που αποδέχτηκε τους πρόσφυγες και όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκεύματος βρήκαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν αρμονικά και να προκόψουν».

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος από την πλευρά του τόνισε ότι «με αισθήματα σεβασμού και κατάνυξης υποδεχόμαστε στην Κομοτηνή και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί”. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για τη Ροδόπη, τη Θράκη και ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας, οι χριστιανοί ορθόδοξοι στρεφόμαστε στην Παναγία για να πάρουμε κουράγιο. Σήμερα που το έθνος μας βιώνει κρίσεις όπως υγειονομική, προσφυγική, κλιματική, ενεργειακή, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η ανασφάλεια και η ανησυχία για το αύριο, η σκέψη της Παναγίας μας εμπνέει θάρρος».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμων που είπε:  «Η τιμή για το πλήρωμα της ιεράς μας επαρχίας τυγχάνει μια επίσκεψη που είναι ιστορικά μοναδική και ανεξίτηλη. Ας προσευχηθούμε να αποτελεί διαρκώς για όλους εμάς πηγή εμπνεύσεως και τύπο μιμήσεως. Να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναζωπύρωση του εκκλησιαστικού μας φρονήματος, ώστε να κατανοήσουμε το διαχρονικό και μεστό αληθείας κήρυγμα της Εκκλησίας […]».

Τέλος ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Αρχιμ. Χριστοφόρος Ιβηρίτης σημείωσε ανάμεσά στα άλλα τις άρρηκτες σχέσεις του Αγιωνύμου Όρους με την Κομοτηνή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Παναγία δεν έρχεται σε μια άγνωστη πόλη αλλά επιστρέφει, τολμώ να πω, στον θρόνο Της».

Η εικόνα στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού -όπου έγινε επίσημη δοξολογία-κατέληξε με πλήθος πιστών να την ακολουθούν και στη συνέχεια ο ένας πίσω από τον άλλο να την προσκυνούν.

TOP NEWS