Τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους τίμησαν στον Ξηρόκαμπο Καλαμπάκας

  • Dogma
αγίου χαραλάμπους

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους πανηγύρισε και ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους στον Ξηρόκαμπο Καλαμπάκας.

Εκεί, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στον Ξηρόκαμπο Καλαμπάκας τελέστηκε με πλήρη θρησκευτική κατάνυξη το πρωί ο Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μετεώρων αρχιμ. Δομέτιος Ντελής, ο οποίος μίλησε για τον βίο του Αγίου Χαραλάμπους και για την αγάπη προς το πλησίον μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε στους προσκυνητές παραδοσιακή φασολάδα.

Στην Θεία λειτουργία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρίστος Σινάνης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Καλτσούδας.

O άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτέριου Σεβήρου. Όταν το 198 ο Σεβήρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός συνέλαβε τον άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. O άγιος Χαράλαμπος, όμως, όχι μόνο δεν αρνήθηκε την πίστη του, αλλά αντίθετα ειρωνευόταν τον έπαρχο λέγοντάς του ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται ποτέ ν` αρνηθεί τον αρχηγό της πίστης του. O Λουκιανός εξοργίστηκε και παίρνοντας ο ίδιος σιδερένια νύχια, προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του αγίου και ως εκ θαύματος, τα χέρια του κόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα πάνω στο σώμα του αγίου, ο οποίος ωστόσο παρακάλεσε το Θεό να αποκαταστήσει την αρτιμέλεια του έπαρχου. Τότε αρκετοί δήμιοι βλέποντας το θαύμα πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Φοβισμένος τότε ο έπαρχος του χάρισε την ελευθερία. Όμως αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, μη δυνάμενος να αντεπεξέλθει στο θάρρος και την παρρησία του αγίου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν σε ηλικία 113 ετών.

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος των πόλεων: Πρέβεζα, Πύργος Ηλείας, Κέα, Φιλιατρά, Χανάκια Ηλείας.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ