Τη μνήμη του Αγίου Δάνακος του Αναγνώστου τίμησαν στη Μητρόπολη Δημητριάδος

  • Dogma
αναγνώστου

Τη μνήμη του προστάτου τους, Αγίου Δάνακος του Αναγνώστου, τίμησαν το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, οι Αναγνώστες και οι Iερόπαιδες της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπλης Δημητριάδος, Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, Οι Αναγνωστες και οι Ιερόπαιδες, μετέβησαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, όπου τέλεσαν πανηγυρική Θεία Λειτουργία και απήλαυσαν την μοναστηριακή φιλοξενία, από τον Γέροντα και τους πατέρες της Μονής.

Ο π. Δαμασκηνός ομίλησε παραινετικά προς τους παρευρισκόμενους νέους, σχετικά με την διακονία τους στο Ιερό Βήμα και το αναλόγιο, καθώς επίσης και για την εν γένει ζωή και πορεία τους μέσα στην Εκκλησία.

Πριν την μεσημεριανή τράπεζα ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στη ιστορία της παλαιφάτου Μονής και της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Ξενιάς, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και εκείνος τις συμβουλές του για τον πνευματικό αγώνα των νέων ανθρώπων, που επιθυμούν να αφιερωθούν στον Χριστό και στην Εκκλησία μας.

Προτού επιστρέψουν στον Βόλο, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν προσκύνημα και στην Γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Ξενιάς, όπου φυλάσσεται μέρος της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.

Ο Άγιος μάρτυρας Δάναξ καταγόταν από την πόλη Αυλώνα του Ιλλυρικού (δηλαδή την Αλβανία) και ήταν αναγνώστης της Εκκλησίας εκείνης.

Όταν κάποτε όρμησαν μέσα στην Εκκλησία οι ειδωλολάτρες, ο Άγιος πήρε τα ιερά εκκλησιαστικά σκεύη και κειμήλια, για να τα διασώσει και να μην πέσουν στα χέρια των απίστων και τα βεβηλώσουν και τα διαφύλαξε σε τόπο οχυρό πέντε μίλια από την πόλη προς τη θάλασσα. Οι άπιστοι όμως τον συνέλαβαν και τον πίεζαν με κάθε τρόπο να θυσιάσει στο θεό Διόνυσο. Ο Άγιος όμως δεν υποχωρούσε στις πιέσεις, αλλά έμενε ακλόνητος και σταθερός στην πίστη του Χριστού. Τότε οι ειδωλολάτρες απέκοψαν την τίμια αυτού κεφαλή, το δε τίμιο λείψανο αυτόύ το έριξαν στη θάλασσα.

TOP NEWS