Τη νέα μονάδα του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος

  • Dogma

Τα εγκαίνια νέας Μονάδας Γυναικολογίας – Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

 

Τα εγκαίνια νέας Μονάδας Γυναικολογίας – Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Πελεγρίνης, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, η κ. Μαίρη Πίνη Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της Αρχιεπισκοπής, που συνεργάζεται άμεσα με τη Μονάδα Γυναικολογίας, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός, ο κ. Φορτσάκης, o εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, ο Διευθυντής της Μονάδας κ. Νικόλαος Βραχνής, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας μονάδας και μίλησε για τη συνεργασία με το ΚΕΣΟ.

Μετά τον αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Τυχαία εχθές άνοιξα έναν φάκελο που είχα για μελέτη. Αξίζει τον κόπο να σας κάνω κοινωνούς αυτών των θεμάτων, που άρχισαν να συζητιούνται το 1979. Ήμουν τότε Αρχιγραμματεύς της Συνόδου και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ με πήρε μαζί του σε μία συνάντηση με τον τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Η γυναίκα του Σλήμαν είχε ζητήσει από την Εκκλησία 116 στρέμματα για την ανέγερση του νοσοκομείου Σωτηρία. Η Εκκλησία, βέβαια, δεν αρνήθηκε κι έδωσε την έκταση. Στη συνέχεια ζήτησαν επιπλέον 100 στρέμματα τα οποία πάλι η Εκκλησία δεν αρνήθηκε. Τότε, άρχισαν τα μεγαλόπνοα προγράμματα, τα οποία έχουμε ακούσει πολλές φορές στην Ελλάδα και μας έχουν απογοητεύσει. Μας ζήτησαν και την υπόλοιπη έκταση, άλλα 230 στρέμματα, διότι εδώ θα έφτιαχναν το μεγάλο νοσοκομείο της Ανατολική Αθήνας, 1000 κλινών. Ο Αρχιεπίσκοπος δε μπορούσε να αρνηθεί για έναν τέτοιο σκοπό. Το έργο, όμως, δεν έγινε ποτέ. Η έκταση δεν αξιοποιήθηκε. Όταν έγινα Αρχιεπίσκοπος ζήτησα να μας επιστραφεί η έκταση, για να φτιάξουμε εκκλησιαστικά άσυλα για το νοσοκομείο. Τότε, άρχισαν οι δικαιολογίες. Πήγαμε στα δικαστήρια και βγήκε μια απόφαση ότι χρειάζονται έξι μήνες, για να προετοιμαστούν. Πριν από ένα μήνα μας ανακοίνωσαν ότι απορρίφθηκε το αίτημα μας διότι δεν έχουμε καταβάλλει τον ΕΝΦΙΑ. Μία έκταση που ανήκε στο δημόσιο τόσο καιρό και ήταν νεκρή, τώρα δε μας την επιστρέφουν λόγω ΕΝΦΙΑ».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως όλα αυτά τα μοιράστηκε διότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που καμαρώνουμε, θαυμάζουμε και προτρέπουμε τα μικρά και ουσιαστικά, τις προσπάθειες που βγαίνουν από την καρδιά κι όχι τα μεγαλόπνοα προγράμματα των 1000 κλινών. «Θα έλεγα αυτό που διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο «μη φοβού το μικρό ποίμνιο», μη φοβάσαι αυτούς που είναι λίγοι. Μην σε εντυπωσιάζουν οι πολλοί και μεγάλοι. Αρκεί οι λίγοι να ξέρουν τι θέλουν. Να τα βρουν με τον εαυτό τους και με τους άλλους» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια συνεχάρη όσους κουράστηκαν για την καινούργια μονάδα, εξήρε το έργο του ΚΕΣΟ και ευχαρίστησε τον κ. Βραχνή για την συνεργασία.

Η Μονάδα Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής λειτουργεί στο πλαίσιο της ασφάλειας ενός Θεραπευτηρίου με διαφορετικές ειδικότητες. Προτεραιότητα της Μονάδας (www.athensobgyn.org) είναι να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε εξεταζόμενης εξατομικευμένα, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη της. Διαθέτει τον απαραίτητο σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και τις υποδομές για την παροχή υπηρεσιών που αφορούν τη διάγνωση και θεραπεία ενός ευρέως φάσματος γυναικολογικών παθήσεων, την συμβουλευτική του υπογόνιμου ζευγαριού, διερεύνηση και θεραπεία θεμάτων Αναπαραγωγής καθώς και ουρογυναικολογικών προβλημάτων. Επιπρόσθετα η ομάδα Περιγεννητικής Φροντίδας της Μονάδας διαχειρίζεται κυήσεις χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο επιδιώκει να δραστηριοποιείται ενεργά και με συνέπεια στο πλαίσιο των αρχών της Κοινωνικής Ευθύνης αναπτύσσοντας δράσεις και παρουσιάζοντας σημαντικό κοινωνικό έργο βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης, όπως η συνεχιζόμενη συνεργασία του με με το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) – Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διά της Διευθύντριας του Κέντρου κ. Μαίρης Πίνη.

πηγή: ecclesia.gr

TOP NEWS