Τίμησαν τη μνήμη της Κυράς των Αθηνών

  • Dogma
Κυράς των Αθηνών

Εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν εχθές στον ιερό ναό Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, για να τιμήσουν την Κυρά των Αθηνών, προστάτιδα της νεολαίας, που φέτος συμπληρώνονται 430 χρόνια από το μαρτύριο της.

Τη νύχτα της 2ας προς 3ην Οκτωβρίου 1588, κατά τη διάρκεια ιερής αγρυπνίας που ετελείτο προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, επισκόπου Αθηνών, στο μετόχι του Αποστόλου Ανδρέα στα Πατήσια, οι Τούρκοι εφορμούν, συλλαμβάνουν την Αγία για ακόμη μια φορά έπειτα από βασανιστήρια την εγκαταλείπουν ημιθανή έξω από το ναό. Η Αγία μεταφέρεται στο αγαπημένο της μετόχι των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Περισσό, όπου λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1589, παρέδωσε την αγία ψυχή της στον Χριστό.
Εχθές τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Διδυμοτέιχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίας Φιλοθέης. Στην συνέχεια τελέσθηκε ιερά αγρυπνία, παρουσία των τοπικών αρχών, αλλά και εκατοντάδων πιστών από όλη την Αττική που θέλησαν να προσκυνήσουν την κρύπτη της Κυράς των Αθηνών. Ήταν μία φυσική σπηλιά, την οποία η Αγία Φιλοθέη είχε διαμορφώσει σε παρεκκλήσι με κρυφό υπόγειο πέρασμα, για να προσεύχεται και να ξεφεύγει μαζί με τις καλόγριές της κατά τις επιδρομές των Τούρκων. Σήμερα το πρωί τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα τελεσθεί Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην Αγία Φιλοθέη.

Κυράς των Αθηνών

TOP NEWS