Τιμήθηκε η μνήμη του Κύπριου Ήρωα Αυξεντίου στον Ακρίτα Κιλκίς (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Στο ιστορικό φυλάκιο του Ακρίτα, στο οποίο υπηρέτησε ο Σταυραετός του Μαχαιρά ως Έφεδρος Αξιωματικός και αγάπησε την Ελλάδα, και που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο του Ήρωα, έλαβε χώρα μία σεμνή τελετή, στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών “Γρηγόρης Αυξεντίου” κ. Γιάννης Σουρουλλάς.

Η μνήμη του Κύπριου Ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, τιμήθηκε καθηκόντως και φέτος από τους αδελδοποιημένους Δήμους Κιλκίς και Λύσης Κύπρου με επίκεντρο τον μικρό οικισμό του Ακρίτα Δήμου Κιλκίς.

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, Ε’ Κυριακή των Νηστείων, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ακρίτα, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικων αρχών του Νομού Κιλκίς, αντιπροσωπείας του Δήμου Λύσης, των Σωμάτων Ασφαλείας, Κυπρίων φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή και των κατοίκων του χωριού.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης του Οικ. Θρόνου π. Νεκτάριος Πάρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου “Μακεδονία” Θεσσαλονίκης, ο Εφημέριος του Ναού π. Θεόδωρος Ξαντίνης και οι Διάκονοι π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης και π. Σάββας Αμοιρίδης.

“…ὃς ἐὰν θέλῃ ἐν ὑμῖν μέγας γενέσθαι, ἔσται ὑμῶν διάκονος καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ἐν ὑμῖν εἶναι πρῶτος, ἔσται ὑμῶν δοῦλος”. Αναλύοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα της Ευαγγελικής περικοπής ο Σεβασμιώτατος τόνισε στο κήρυγμά του ότι τα λόγια αυτά του Κυρίου μας έχουν διαχρονική σημασία.

“Μέσα στην παγκόσμια ιστορία οι έννοιες του πρώτου και της εν γένει υπεροχής έχουν ταυτιστεί με την εξουσία, με την επιβολή, με την καταπίεση των αδύνατων και ανίσχυρων ανθρώπων. Η υπεροχή έχει ταυτιστεί με τον εγωισμό και την ικανοποίηση που προσφέρει η δυνατότητα κάποιων να καθορίζουν τις ζωές των άλλων. Το παράδειγμα όμως του Χριστού και η εντολή Του βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μεγαλείο για τον Θεό αποτελεί η αγάπη και η προσφορά, που πραγματώνονται με τη θυσία, γιατί μόνο μέσα από τη θυσία και το Σταυρό μπορεί να υπάρξει η Ανάσταση” και συνέχισε:

“Η καταδυνάστευση των άλλων, είναι απόλυτα αντίθετη με την ιδιότητα του χριστιανού. Ο Χριστός είναι ο απόλυτα ταπεινός. Όλη η επίγεια ζωή Του ήταν ένα παράδειγμα συνεχούς ταπείνωσης και διακονίας του σύμπαντος κόσμου. Ο άνθρωπος γίνεται μεγάλος και πρώτος μόνο μέσα από την ταπείνωση. Το να κάνει κανείς επίδειξη της δυνάμεώς του είναι εύκολο, όπως επίσης και να ασκήσει βία σε βάρος των άλλων ανθρώπων. Το να επιστρατεύσει όμως τις όποιες δυνάμεις διαθέτει στην υπηρεσία του πλησίον, να αρνηθεί την υπεροχή του και να προσφέρει ακόμα και τη ζωή του για το συμφέρον των άλλων, απαιτεί μεγάλο αγώνα και τεράστια αποθέματα αγάπης και ταπείνωσης. Αυτή την αγάπη, αυτή τη διάθεση αυτοθυσίας και προσφοράς ήλθε να μας διδάξει ο Χριστός. Και αυτό ζητά και από μας. Αυτό το έλλειμα άλλωστε έχει ανάγκη και η εποχή μας, αλλά και η καθημερινότητά μας”.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής του Αντιστρατήγου Αυξεντίου στο κέντρο του οικισμού και κατατέθηκαν στέφανοι δάφνης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τον Δήμαρχο Λύσης κ. Ανδρέα Καουρή, τον Ταξίαρχο της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” κ. Αναστάσιο Κυριακίδη ως εκπρόσωπο του Στρατηγού-Διοικητή του Γ’ Σ.Σ., τον Αντιπεριφειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς κ. Παύλο Θωμαίδη, τον Αστυν. Υποδιευθυντή κ. Στέφανο Δουδουλακάκη, τον Αντιπύραρχο των Π.Υ. Κιλκίς κ. Γιάννη Πολιτίδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Ακρίτα κ. Κωνσταντίνο Παραστατίδη και τους εκπροσώπους Κυπριακών Φορέων και Φοιτητικών Οργανώσεων.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη σιγή ενός λεπτού και τον εθνικό ύμνο.

Στο ιστορικό φυλάκιο του Ακρίτα, στο οποίο υπηρέτησε ο Σταυραετός του Μαχαιρά ως Έφεδρος Αξιωματικός και αγάπησε την Ελλάδα, και που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο του Ήρωα, έλαβε χώρα μία σεμνή τελετή, στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών “Γρηγόρης Αυξεντίου” κ. Γιάννης Σουρουλλάς.

Στον χαιρετισμό του ο σεπτός Μητροπολίτης του Κιλκίς τόνισε για τον Αυξεντίου ότι αποτελεί πρότυπο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, πρόσφερε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδος του και φώτισε με το παράδειγμά του την περπατησιά των ηρώων. “Δεν αποτίουμε μονάχα φόρο τιμής στον Ήρωα αλλά κρατούμε άσβεστη τη μνήμη του, καλλιεργώντας το πρότυπο στις νεότερες γενιές” είπε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας από το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς και τη ξενάγηση των παρισταμένων στους χώρους του Μουσείου.

TOP NEWS