Την υποψηφιότητα της Σάμου για Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 στηρίζει η Μητρόπολη Σάμου

  • Dogma
μητρόπολη σάμου

Την υποψηφιότητα της Σάμου για τον τίτλο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021στηρίζει η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ιακαρίας.

Η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας μέσω του Σεβσμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσέβιου,  έθεσε στη διάθεση της επιτροπής διεκδίκησης τον φορέα «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και πολιτισμικών μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η δε Ιερατική σύναξη της 16ης Νοεμβρίου 2015 προέβη στη στήριξη της πρότασης  Δημάρχου Σάμου με την ακόλουθη υπογεγραμμένη από όλους τους ιερείς απόφαση:

«Στην Σάμο σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12:00 και στην Αίθουσα του Πνευματιού Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσεβίου συνήλθε σε έκτακτη Ιερατική Σύναξη ο Ιερός Κλήρος της Μητροπολιτικής Περιφερείας Σάμου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετά το πέρας των εισηγήσεώς του και των οδηγιών σε θέματα ποιμαντικής, φιλανθρωπικής, διοικητικής, διαχειριστικής υπευθυνότητος και ευσυνειδησίας εγνώρισε στον Ιερό μας Κλήρο (Καθηγούμενοι, Ιερομόναχοι, Εφημέριοι), ότι όλοι μας έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στην μεγάλη προσπάθεια του Αξιοτίμου κ.κ. Μιχαήλ Αγγελοπούλου, Δημάρχου Βαθέος, προκειμένου το Νησί μας, η Σάμος να προκριθεί έναντι των άλλων υποψηφιοτήτων, ως πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Ημείς οι 51 παρευρεθέντες Κληρικοί εις την ανωτέρω σύναξιν αφού αποδεχθήκαμε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ομόφωνα αποφασίσαμε την δι’ υπογραφών μας στήριξιν επί του παρόντος αυτής της προσπάθειας-πρότασης του αξιοτίμου κ.κ. Δημάρχου Βαθέος, αφού γνωρίζουμε, αλλά και εξ όσων μας εξέθεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ότι το Νησί μας, η Σάμος από αρχαιοτάτων χρόνων είχε ζωντανή παρουσία στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, ήταν γενέτειρα του Πυθαγόρα, του Πολυκράτη, του Αρίσταρχου, του Επικούρου, του Ροίκου και του Θεόδωρου, αλλά και κατά τους Χριστιανικούς χρόνους κατέστη φάρος πνευματικός και τηλαυγής διά μέσου των αιώνων, εγκαυχωμένη εν Κυρίω για τις Ιερές Μονές–Προσκυνήματα, αλλά και για τους 5 Πατριάρχες Ιεροσολύμων, τους δεκάδες Μητροπολίτες και τις εκατοντάδες Κληρικών και Μοναχών, με ατέλειωτη προσφορά στο Έθνος και την Πατρίδα, ιδίως κατά τους χρόνους της δουλείας και των αγώνων της εθνικής παλιγγενεσίας, ότε και χαρακτηρίσθηκε «άπαρτον κάστρον πίστεως, ευσεβείας και ανεξαρτησίας» έως και σήμερον».
 

TOP NEWS