ΤΗΝΟΣ: Θέλουν «Ιερό Ίδρυμα» χωρίς να έχει όμως λόγο η Εκκλησία

  • Dogma

Το ΔΟΓΜΑ αποκαλύπτει όλα τα έγγραφα σχετικά με τις αλλαγές στην διοίκηση του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου – Τα επεισόδια και οι σκληροί χαρακτηρισμοί 

Λουδάρος Ανδρέας

Η απόλυτη άρνηση συγκεκριμένων κύκλων στην Τήνο, να αναγνωρίσουν στον εκάστοτε μητροπολίτη του νησιού το δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο του κατά τα άλλα «ιερού» ιδρύματος της Παναγίας φαίνεται πως είναι η ουσία πίσω από τα πρωτοφανή γεγονότα της προηγούμενης Κυριακής εις βάρος του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου.

Οργισμένοι κάτοικοι του νησιού με πλακάτ και συνθήματα που θύμιζαν οργισμένες εξέδρες, έφθασαν στο σημείο να ρίξουν νερό και στη συνέχεια ακόμη και το άδειο μπουκάλι στο κεφάλι του μητροπολίτη, ο οποίος εν τέλει φυγαδεύτηκε από αστυνομική δύναμη.

Οι διαφωνούντες με αυτήν την εξέλιξη, με πρώτο τον Δήμαρχο του νησιού, θεωρούν πως η υπουργική τροπολογία, η οποία έδωσε στον μητροπολίτη το δικαίωμα ψήφου (μέχρι σήμερα ο μητροπολίτης προέδρευε της διαδικασίας χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου) μετατρέπει το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. (Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου) σε εκκλησιαστικό ίδρυμα και δίνει στην διοίκηση της Εκκλησίας δικαιώματα στις αποφάσεις τις οποίες μέχρι τώρα λάμβανε η διοικούσα επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μόνο λαϊκοί.

ΣΚΛΗΡΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Κατά την διάρκεια των έκτακτων ανοιχτών δημοτικών συμβουλίων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο νησί, ορισμένοι κάτοικοι του νησιού εκφράστηκαν με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του μητροπολίτη στον οποίο αρνούνται το δικαίωμα της όποιας συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα στην τοπική κοινωνία, αποδίδουν μέρος της οργής και σε κακούς χειρισμούς εκκλησιαστικών προσώπων στο νησί, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία για το κατά πόσον η ένταση αυτή θα εκτονωθεί ή αν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος ισχυρών αντιδράσεων.

Το dogma.gr επικοινώνησε με τον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα. Την ίδια στιγμή εκκλησιαστικές πηγές στην Αθήνα κάνουν λόγο για εμπλοκή μελών της Ρωμαιοκαθολικής κοινότητας της Τήνου στα επεισόδια, άποψη την οποία φαίνεται πως υιοθετεί και η Ιερά Σύνοδος η οποία εξέδωσε χθες σχετικό ανακοινωθέν.

Το dogma.gr συγκέντρωσε όλο το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό αλλά και την αλληλογραφία μεταξύ Ιεράς Συνόδου και υπουργείου Παιδείας.


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Το ΦΕΚ με τις αλλαγες
Η ερμηνευτική εγκύκλιος του σχετικού νόμου
Η επιστολή του Υπουργού Παιδείας προς το Π.Ι.Ι.Ε.Τ
Η επιστολή της Δ.Ι.Σ. προς το Π.Ι.Ι.Ε.Τ
Το ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ.

TOP NEWS