Το απόγευμα η συνάντηση Γαβρόγλου με την Επιτροπή Διαλόγου

  • Dogma
συνάντηση

Στις 4 το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου με την Επιτροπή Διαλόγου, η οποία συστάθηκε από τη Διαρκή Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος πριν τις γιορτές. Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς και οι δυο πλευρές φαίνονται αμετακίνητες στις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία Εκκλησίας -Πολιτείας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινοβραδινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι η μόνη λύση θα είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού πρώτα “περάσει” τις αλλαγές για τις σχέσεις κράτους, δίνοντας για μια ακόμη φορά το στίγμα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει το θέμα.

Άλλωστε, και στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά της κυβερνητικές προθέσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι  «ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, θα προχωρήσει, με στόχο την ενδυνάμωση του πνευματικού ρόλου της Εκκλησίας, την εξασφάλιση από κάθε άποψη του κλήρου και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση του ρόλου της Πολιτείας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».

Στην ίδια γραμμή, φυσικά, παρεμένει πάντα και ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος λέγεται ότι είναι δεινός διαπραγματευτής και σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι η διακριτότητα των ρόλων κράτους – Εκκλησίας και η συνδιαχείριση της αμφισβητούμενης περιουσίας «είναι στοιχεία που λειτουργούν υπέρ της κοινωνίας, όχι υπέρ του ενός ή του άλλου θεσμού», υπογραμμίζοντας πάντα ότι «όλα θα γίνουν με προσεκτικά βήματα».

Φανάρι και Εκκλησία της Κρήτης

Και όλα αυτά την ώρα που ο αναβρασμός και στην Εκκλησία της Κρήτης είναι μεγάλος, ιδιαίτερα μετά και την ακύρωση την τελευταία στιγμή της προγραμματισμένης συνάντησης με τον κ. Γαβρόγλου. Οι Ιερείς της Κρήτης, αλλά και η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι τη σθεναρή αντίθεσή τους περί των μειζόνων θεμάτων της καταστρατήγησης του εργασιακού καθεστώτος των Κληρικών με την προτεινόμενη έξοδό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης που θέλει την Ελληνική Πολιτεία να  είναι «θρησκευτικά ουδέτερη».Στο πλευρό τους παραμένει πάντα και το Φανάρι, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει εκφράσει εξαρχής την έντονη δυσαρέσκειά του για την προωθούμενη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Διαλόγου

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην Επιτροπή που ανέλαβε το έργο να συνεχίσει το διάλογο με την Πολιτεία, προς όφελος της Εκκλησίας, τα πρόσωπα της οποίας κάθε άλλο παρά τυχαία μπορούν να θεωρηθούν:

Καταρχάς ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είναι και Συνοδικός, αλλά ανήκει και στους Ιεράρχες που δεν είχαν εκφράσει έντονες αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, αναμένεται να λειτουργήσει ως η «ήρεμη δύναμη» των συζητήσεων.

Άνθρωπος κλειδί θεωρείται και ο  Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος είχε εκφράσει σε ήπιους τόνους τις επιφυλάξεις του, παράλληλα όμως είναι ένας Ιεράρχης με ευρεία αποδοχή, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως η «ασφαλιστική δικλείδα» των ειλημμένων αποφάσεων της Ιεραρχίας.

Εξίσου σημαντική και η επιλογή του Μητροπολίτης Κορίνθου. κ. Διονυσίου, ο οποίος λέγεται ότι είναι καλός διπλωμάτης.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επιτροπή συμμετέχουν καθηγητές με βαθιά γνώση του αντικειμένου, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, μιας και οι ιερείς είναι οι άμεσα θιγόμενοι.

 

 

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ