Το Έπος του ᾿40 στη Μητρόπολη Ιερισσού

  • Δόγμα

Μετά το πέρας της Δοξολογίας που ετελέσθη κατετέθησαν στέφανοι στο Μνημείο των Πεσόντων της Ιερισσού και ακολούθησε λαμπρή Παρέλαση της Μαθητιώσης Νεολαίας μπροστά από τον Ιερό Κλήρο τους Άρχοντες και τους ευλογημένους γονείς και συγγενείς των Μαθητών.

Το Σάββατο, 28η Οκτωβρίου 2023, ημέρα που το Ρωμέϊκο γιορτάζει μεγαλόπρεπα το Έπος του ’40, δηλαδή το ΟΧΙ των παππούδων και των γιαγιάδων μας στις δυνάμεις του Άξονα, τον Ναζισμό και Φασισμό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόδημο Κωτινούδη, επεσκέφθη τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ιερισσού και χοροστάτησε των Ακολουθιών του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία, προς τιμήν της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους, της Υπεραγίας Θεοτόκου, που άπλωσε τη Σκέπη Της πάνω από τον Λαό μας, πάνω από τα βουνά της Πίνδου, από το Τεπελένι, την Πρεμετή, το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, πάνω από τη Βόρειο Ήπειρό μας, τη θάλασσα και τη στεριά της Ελλάδας μας! Τον πλαισίωσαν ο δραστήριος Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας Αιδ. Πρωτ. π. Μακάριος Ζωνάρας και ο Εφημέριος του Αγίου Νικολάου Ιερισσου Αιδ. Πρωτ. π. Βασίλειος Ανυφαντής.

Στις λαμπρές Ακολουθίες παρέστησαν προσευχόμενοι ο Λαός της Ιερισσού, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξιος Αντωνίου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Ενεχηλίδου, ο Πρόεδρος της Ιερισσού κ. Βασίλειος Καλαϊτζής, ο Διοικητής του Α/Τ Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιερισσού και πολλοί Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. Η δροσερή νότα της Ημέρας ήταν οι Μαθητές και οι Μαθήτριες του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Ιερισσού με τις Σημαίες και τους παραστάτες τους και φυσικά με τους εκλεκτούς Δασκάλους και Καθηγητές τους.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε ο Φιλόλογος  Καθηγητής του Γυμνασίου κ. Μιχαήλ Κεμετζεντσίδης, που αναφέρθηκε στον Ηρωϊσμο του Λαού μας κατά το Έπος του ’40, προσκαλώντας Εκκλησίασμα και Νεολαία όχι μόνο να τιμήσουμε το Γεγονός και τους Πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, αλλά και να παραδειγματιστούμε από τον Ηρωϊσμό, τη Θυσία και τον Αγώνα υπέρ Ελευθερίας και Δημοκρατίας του Καιρού της Μεγάλης αυτής Eποποιΐας!

Τον Λόγο ευθύς αμέσως πήρε ο Ποιμενάρχης, ο οποίος στάθηκε για πολύ λίγο στα ουσιαστικά και πραγματικά αίτια που έκαναν το Ρωμέϊκο να γράψει χρυσές σελίδες. Δηλαδή, στον ευλογημένο θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, που με δάκρυα και με χαρά όμως ξεπροβόδισε τα παιδιά και τα εγγόνια της για να φορέσουν το χακί και να φωνάξουν το ΑΕΡΑ στα Βορειοηπειρώτικα βουνά! Τόνισε ακόμα και υπογράμμισε τα ιδανικά που είχαν οι Έλληνες του ’40, δηλαδή, το σεβασμό στη Πατρίδα και τη Σημαία μας, αλλά και την Πίστη στο Χριστό, που εκφράστηκε στα κακοτράχαλα βουνά της Βορείου Ηπείρου και της Πίνδου, με την ολόσωμη Ευλογία, Παρουσία και Σκέπη της Παντάνασσας, Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους των Ελλήνων, Κυρίας Θεοτόκου!

Μετά το πέρας της Δοξολογίας που ετελέσθη κατετέθησαν στέφανοι στο Μνημείο των Πεσόντων της Ιερισσού και ακολούθησε λαμπρή Παρέλαση της Μαθητιώσης Νεολαίας μπροστά από τον Ιερό Κλήρο τους Άρχοντες και τους ευλογημένους γονείς και συγγενείς των Μαθητών. Είθε η Παναγία μας να σκέπει τους αμυντικούς αγώνες του Έθνους μας, να σκέπει την Εκκλησία μας και κυρίως να σκέπει τη Νεολαία μας που το έχει ανάγκη!

TOP NEWS