Το Ιερό Λείψανο της Αφθάρτου Χειρός του Αγίου Χαραλάμπους στις Σέρρες

  • Dogma
χαραλάμπους

Το Ιερό Λείψανο της Αφθάρτου Χειρός του Αγίου Χαραλάμπους θα τεθεί σε προσκύνημα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών.

Με την ευκαιρία της εορτής του Ενδόξου Ιερομάρτυρος Αγίου  Χαραλάμπους κατά την οποία πανηγυρίζει το νεοανεγερθέν Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, η τοπική Εκκλησία για να στηρίξει τα τέκνα της  στον πνευματικό τους αγώνα, φέρνει κοντά μας μία ξεχωριστή ευλογία.

Την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, στις 6:00 το απόγευμα, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σερρών, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, θα πραγματοποιηθεί ευλαβικώς η υποδοχή της αφθάρτου χειρός χέρι του Αγίου Χαραλάμπους.

Το Ιερό λείψανο της αφθάρτου χειρός του Αγίο Χαραλάμπους, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του ΜεγάλουΣπηλαίου Καλαβρύτων.

Αμέσως μετά την υποδοχή και τη δοξολογία θα τελεσθεί ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Το Ιερό Λείψανο της αφθάρτου χειρός του Αγίου Χαραλάμπους, θα παραμείνει κοντά μας μέχρι και
την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και καθημερινά θα τελούνται Ιερές ακολουθίες στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών.

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

 

TOP NEWS