Το ιερό λείψανο της Αγίας Φωτεινής στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
αγίας φωτεινής

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, μέσα στην κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, η Χαλκίδα, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, υποδέχθηκε το άφθαρτο ιερό απότμημα του λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους Άθω.

Το ιερό λείψανο μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων, Γέροντας Ναθαναήλ, συνοδευόμενος από τον ιερομόναχο Νήφωνα.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ενοριακού Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου Χαλκίδος, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των Αρχών της Πόλεως και του ευσεβούς Λαού. Κατόπιν, εν πομπή και υπό τους τιμητικούς παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλκίδεων, Κλήρος και Λαός κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό, όπου τοποθετήθηκε το ιερό λείψανο, προς προσκύνηση υπό πάντων.

Ακολούθησε η τέλεση της Δ/ στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, ενώ τους χαιρετισμούς ανέπεμψε ο Γέροντας Ναθαναήλ.

Ο Σεβασμιώτατος, φανερά συγκινημένος, χαρακτήρισε μεγάλη, για την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, αυτή την ημέρα της ελεύσεως του ιερού ποδός της Αγ. Φωτεινής. Αναφέρθηκε στην συνομιλία της με τον Ιησού Χριστό και την αποστολική διακονία της κατόπιν, κατά την οποία έτρεξε να κηρύξει σε μακρινούς τόπους το Ευαγγέλιο και το αδιάφθορο πόδι της μαρτυρά το καλό έργο της ιερής αποστολής της. Καλωσόρισε τον Καθηγούμενο αρχιμ. Ναθαναήλ με θερμούς λόγους και τον ευχαρίστησε για τον κόπο, να κομίσει ο ίδιος το ιερό λείψανο της Αγίας Φωτεινής στη Χαλκίδα. Επίσης, απευθύνθηκε με ευγνωμοσύνη στον Γέροντα και τη συνοδεία του, διότι, όσες φορές ο Σεβασμιώτατος έχει μεταβεί στο Άγιον Όρος, έχει γευθεί την αβραμιαία φιλοξενία της Ι. Μονής των Ιβήρων και τον παρεκάλεσε να μνημονεύει έμπροσθεν την ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης όλο το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Καθηγούμενος Γέρων Ναθαναήλ και αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την λαμπρή υποδοχή, που επεφύλαξαν οι Χαλκιδαίοι στην Αγία Φωτεινή, μίλησε για την καταλυτική γνωριμία της με τον Χριστό. Αναφέρθηκε, επίσης, στην φρουρό της Ι. Μονής τους Παναγία την «Πορταΐτισσα», στα πολλά θαύματά Της αλλά και στη μεγάλη σημασία της συνεργασίας Της για την σωτηρία του κόσμου. Μάλιστα, με έμφαση στα προηγούμενα, ο Γέροντας, ανέλυσε τον τελευταίο εκ των είκοσι τεσσάρων οίκων προς την Θεοτόκο «Ω πανύμνητε μήτερ…».

Μετά το τέλος της Ακολουθίας των χαιρετισμών, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή, που κατευθύνθηκε στο παρακείμενο Ι. Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, όπου τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία έψαλαν μέλη του βυζαντινού χορού «Ενήχημα».

Συγκινητική ήταν η παρουσία των ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο της Αγίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Αγρυπνίας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ιερό λείψανο της Αγ. Φωτεινής θα παραμείνει στην Ενορία του Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος μέχρι το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου 2024.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου

TOP NEWS