Το Ηράκλειο τίμησε τον πολιούχο του Άγιο Μηνά

  • Dogma
μηνά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 πανηγύρισε η πόλη του Ηρακλείου τον προστάτη και πολιούχο Άγιό της Μηνά, τον μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό, τον «μπεγιροκαβαλάρη κοντογένη καπετάνιο του Μεγάλου Κάστρου». 

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων  για τον Άγιο Μηνά, ο φερώνυμος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ηρακλείου, όπου το πρωΐ τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, ακολούθησε η ευλόγηση των άρτων και στη συνέχεια τελέσθηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, και μετασχόντων των Σεβ. Συνοδικών Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης, του παρεπιδημούντος στην Κρήτη Σεβ. Μητροπολίτου Μουάνζας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, και εκπροσώπων Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Μεγαλονήσου.

Ομιλητής της ημέρας και ορισμένος από την Ιερά Σύνοδο ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο ανεγέρσεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού αλλά και στα ιστορικά γεγονότα που χαρακτήρισαν την πόλη του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια της περιόδου της τουρκοκρατίας μέχρι τα πρώτα χρόνια της ελευθερίας και της ενσωματώσεως της Κρήτης στον Εθνικό κορμό. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα και την πλούσια εθνική και πατριωτική δράση του μεγάλου Πρωθιεράρχου και Μητροπολίτου Κρήτης Βασιλείου Μαρκάκη (1941-1950).

Ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των τιμίων λειψάνων του Αγίου Μηνά στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, υπό τους χαρμόσυνους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου και τη συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, στην οποία μετείχαν οι Αρχές της πόλεως και πλήθος κόσμου.

TOP NEWS