Το Καρπενήσι υποδέχεται Ι. Λείψανα του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη

  • Δόγμα

Λείψανα του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη στη Μητρόπολη Καρπενησίου

  Την παραμονή της Αγίας Παρασκευής, 25 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου υποδέχεται στον εορτάζοντα ναό της ενορίας Στενώματος τεμάχιο ιερού λειψάνου του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη.

Στις 26 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος  θα χοροστατήσει στην ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια θα τελέσει αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στις 27 Ιουλίου στο εορτάζον εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα Παυλοπούλου.

Την επομένη, 28 Ιουλίου, θα επιστραφεί με εκδρομικό λεωφορείο στη Μονή Σαγματά, όπου και φυλάσσεται.

Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης

Σύντομος βίος

Ο Ὀσιος γεννήθηκε το 1912 στη Βοιωτία. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης Παπανικήτας και η μητέρα του Βικτωρία και είχαν 4 παιδιά. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Αμπελοχώρι. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όμως, οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Θήβα για να διευκολύνουν τις σπουδές των παιδιών τους. Μαθημένος να εκκλησιάζεται πολύ συχνά, συνδέθηκε νωρίς με μοναχούς και μοναχές, και άρχισε από κοσμικός ήδη να ζει ζωή σχεδόν καλογερική.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1933 ο Ευάγγελος αποφάσισε να μονάσει και ήλθε στην έρημο του Αγίου Όρους στα Κατουνάκια, στο ησυχαστήριο του Οσίου Εφραίμ του Σύρου και υποτάχτηκε στην συνοδεία των Γεροντάδων Εφραίμ και Νικηφόρου, παλιών οικογενειακών γνωστών. Ένα εξάμηνο μετά την προσέλευσή του, εκάρη μικρόσχημος μοναχός με το όνομα Λογγίνος. Το 1935 έγινε μεγαλόσχημος μοναχός από τον Γέροντά του Νικηφόρο και έλαβε το όνομα Εφραίμ. Τον επόμενο χρόνο χειροτονήθηκε ιερέας.

Ο παπα-Εφραίμ γνώρισε τον ξακουστό στο Άγιο Όρος μοναχό Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή και συνδέθηκε πνευματικά μαζί του, με την ευχή και την ευλογία του Γέροντά του Νικηφόρου. Ο Γέροντας Ιωσήφ με την σειρά του, άσκησε ευεργετική επίδραση στην πορεία του νεαρού τότε μοναχού στην πνευματική ζωή.

Το 1973 πέθανε ο ιερομόναχος Νικηφόρος. Ο Εφραίμ μετά το 1980 συγκρότησε συνοδεία, τηρώντας την εντολή του Γέροντος Ιωσήφ να αποκτήσει συνοδεία μετά τον θάνατο του Νικηφόρου.

Το προσωνύμιό του στο Άγιο Όρος ήταν «ο χαρισματούχος υποτακτικός», λόγω της υπακοής που επέδειξε στον Γέροντα Νικηφόρο, έναν γέροντα πολύ σκληρό κατά γενική ομολογία. Ο όσιος  θεωρούσε την κάθε Θεία Λειτουργία και μία θεοφάνεια, ένα συγκλονιστικό και βαθύτατα πνευματικό γεγονός. Άφησε σε όλους το παράδειγμα της υπακοής τονίζοντας: “Ό,τι παραλάβαμε από τους πατέρες μας, αυτό σας παραδίδουμε. Οι Πατέρες μας δεν κινήθηκαν από το δικό τους θέλημα, αλλά τους κατεύθυνε το Άγιο Πνεύμα στην υπακοή. Η υπακοή είναι το μυστήριο που μας ενώνει με τον Χριστό. Κάντε υπακοή κι αυτή θα σας φέρει τη Θεία Χάρη…”.

Η επίσημη αγιοκατάταξη του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη έγινε στις 9 Μαρτίου 2020 από την Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Φεβρουαρίου.

Εκ του γραφείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Μητροπόλεως

TOP NEWS