Το Μαξίμου τιμά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία

  • Δόγμα

Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι του πολιτισμού, και περισσότεροι από 50 προσκεκλημένοι έφτασαν στα πρωθυπουργικά γραφεία και περιηγήθηκαν στις τρεις ανακαινισμένες αίθουσες του Μεγάρου.

Μάρω Βασιλειάδου

Ενα απογευματινό κάλεσμα στο Μέγαρο Μαξίμου, που είχε σκοπό να ευχαριστήσει όλους εκείνους που συνεισέφεραν στο έργο της ανανέωσής του τιμώντας παράλληλα την ελληνική δημιουργία, έλαβε χώρα προχθές στην οδό Ηρώδου Αττικού – μια συγκέντρωση που κατά γενική παραδοχή ήταν θερμή και επιτυχημένη.

Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι του πολιτισμού, και περισσότεροι από 50 προσκεκλημένοι έφτασαν στα πρωθυπουργικά γραφεία και περιηγήθηκαν στις τρεις ανακαινισμένες αίθουσες του Μεγάρου.

Εκτός από τους επισήμους και τους επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού, η πρόσκληση απευθύνθηκε σε επιμελητές και διευθυντές μουσείων – μεταξύ άλλων παρέστη η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, η αν. διευθύντρια MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα, ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης και η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη, η οποία έχει επιμεληθεί την επιλογή των νέων έργων τέχνης που παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τρεις ανανεωμένοι, βασικοί χώροι –η αίθουσα αναμονής, η αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου και το γραφείο του πρωθυπουργού– υποδέχτηκαν επίσης γκαλερίστες –την Πέγκυ Ζουμπουλάκη, τη Μαρίνα Ηλιάδη, την Ελευθερία Τσέλιου, τη Σύλβια Κούβαλη–, και πολλούς εικαστικούς –μεταξύ άλλων την Ελένη Βερναρδάκη, τη Ρένα Παπασπύρου, τον Μιχάλη Κατζουράκη, τον Παντελή Χανδρή, τον Γιάννη Αδαμάκο, τη Βάνα Ξένου, τον Απόστολο Γεωργίου κ.ά.–, τα έργα των οποίων φιλοξενούνται εδώ.

Οπως σχολιάστηκε, η ανακαίνιση του Μεγάρου και η επιλογή των έργων τα οποία αποκτήθηκαν με δανεισμό από εθνικές συλλογές, συλλογές μουσείων και συλλογές καλλιτεχνών, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ του νεοκλασικού αρχιτεκτονήματος και της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, που έτσι γίνεται διεθνώς ορατή. Τα έργα προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους με αναφορά στον 19ο, τον 20ό και 21ο αιώνα. Περιλαμβάνουν ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία, ενώ εκπροσωπούνται άξια οι διακοσμητικές τέχνες στα έπιπλα (οίκος Σαρίδη και Δελούδης), στα χαλιά (TEN carpet) και στα αντικείμενα σύγχρονου design –χαρακτηριστική η ταπισερί της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου– σε συνδυασμό με τη λαϊκή τέχνη.

Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021, αλλά οι συνθήκες που επέβαλαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας καθυστέρησαν την ευχαριστήρια συνάντηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος της φετινής χρονιάς ο δανεισμός των συγκεκριμένων έργων θα λήξει, και άλλοι καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, με νέα επιμελητική προσέγγιση.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS