Το μοναστήρι των Εισοδίων Θεοτόκου Πανδρόσου στην Κομοτηνή

  • Δόγμα

Η Μονή πανηγυρίζει την 21η Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η Γυναικεία Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται ΒΑ της Κομοτηνής στις υπώρειες της Ροδόπης, κοντά στο χωριό Πάνδροσος και απέχει από την Κομοτηνή 10 χλμ. περίπου.

Η πρόσβαση στην Ι. Μονή γίνεται από την ασφαλτοστρωμένη οδό Κομοτηνής – Πανδρόσου με την οποία συνδέεται με μικρό ασφαλτοστρωμένο τμήμα. Η ίδρυσή της οφείλεται σε πρωτοβουλία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Ιγνατάκη, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, που είχε εγκρίνει ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός και είχε παράσχει την ευλογία του ο Όσιος πατήρ Παίσιος Αγιορείτης.

Κατόπιν αιτήματος της Ιεράς Μητροπόλεως, παραχωρήθηκε το 1997, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έκταση 10 στρεμ. του αγροκτήματος Πανδρόσου και τον επόμενο χρόνο άρχισε η ανέγερση του πρώτου τμήματος της βορείας πτέρυγας της Ιεράς Μονής. Οι σχετικές δαπάνες καλύφθηκαν από προσφορές ευσεβών Χριστιανών που συγκεντρώθηκαν από την Ερανική Επιτροπή. Το ασφαλτοστρωμένο τμήμα συνδέσεως της Μονής με την οδό Κομοτηνής – Πανδρόσου, κατασκευάστηκε από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης, ο αγωγός υδρεύσεως κατασκευάστηκε από τον Δήμο Κομοτηνής, η τηλεφωνική σύνδεση ήταν προσφορά του Ο.Τ.Ε. και ορισμένες επί μέρους εγκαταστάσεις έγιναν δωρεάν από εργολάβους των αντιστοίχων ειδικοτήτων.

Το πρώτο τμήμα της βορείας πτέρυγας αποπερατώθηκε το 2001 και περιλαμβάνει: α) στο ισόγειο δύο μεγάλες αίθουσες (η μία χρησιμοποιείται προσωρινά μέχρι την ανέγερση του Καθολικού της Μονής ως Παρεκκλήσιο, η άλλη ως αρχονταρίκι που περιλάμβανε και την έκθεση της Ι. Μονής) και μαγειρείο, β) στον όροφο, 5 κελλιά Μοναχών και γ) στο υπόγειο, κελλιά φιλοξενίας, εργαστήρια και βοηθητικούς χώρους. Στον αύλειο χώρο έχουν αναγερθεί βοηθητικά κτίσματα, ενώ στον όροφο διαμορφώθηκε παρεκκλήσιο των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Αμέσως μετά την αποπεράτωση εγκαταστάθηκε η πρώτη μοναχή και άρχισε η λειτουργία της Ι. Μονής. Τον Σεπτέμβριο του 2005 εγκαταβίωσε η Ηγουμένη μοναχή Ιωάννα. Για την ανέγερση του Καθολικού εκπονήθηκε η σχετική μελέτη και υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος για την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Η θεμελίωση του Ναού έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2008 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δαμασκηνό. Στις 24 Δεκεμβρίου του έτους αυτού, εκοιμήθη ο κτήτωρ της Μονής μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Ιγνατάκης.

Η Μονή πανηγυρίζει την 21η Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στο προσωρινό παρεκκλήσιο φυλάσσονται Ιερά Λείψανα: α)του Οσίου Ξενοφώντος, β)του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, γ)του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, δ) μικρά τεμάχια Λειψάνων διαφόρων Αγίων και αντίγραφο της Θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, που προσκομίσθηκε στην Ι. Μονή την 23η Νοεμβρίου 2014.

TOP NEWS