Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Άγιο Αχίλλιο

  • Dogma
ευχελαίου

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου του αδελφοθέου και πρώτου ιεράρχου των Ιεροσολύμων. Για το λόγο αυτό, την ημέρα αυτή στον Άγιο Αχίλλιο, θα τελεστεί το πρωί Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 6.30 το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, η σύσταση του οποίου οφείλεται στον Άγιο Ιάκωβο.

Κατά τη διάρκεια της τέλεσης του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν ιερά λείψανα πολλών Αγίων που φυλάσσονται στον Άγιο Αχίλλιο, όπως του Αγίου Αχιλλίου, του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπουυ Συμφερουπόλεως, της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, του Αγίου Νίκωνος του “Μετανοείτε”, της Αγίας Μαρίνης, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Νικολάου του Πλανά, της Αγίας Χριστίνης, των Αγίων Ραφαήλ και Νικολάου των εν Λέσβω, του Αγίου Ιωάννου Μονεμβασιώτου, του Αγίου Γεδεών, του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, του Αγίου Γεωργίου εκ Ραψάνης και άλλων.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου:

Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, δεν τελείται για να μας πάνε καλά τα πράγματα, για να μην έχουμε αναποδιές ή απλά για να ικανοποιήσουμε κοινωνικούς λόγους…

Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενειών. Για αυτό το λόγο ο Ιερέας εύχεται: «Πάτερ Άγιε, ιατρέ των ψυχών καί των σωμάτων… ίασαι τον δούλον Σου… έκ της περιεχούσης αυτόν σωματικής καί ψυχικής ασθενείας…»

Η πρώτη μας κίνηση είναι να συζητήσουμε το πρόβλημα ή το ζήτημα που μας απασχολεί με τον Ιερέα ή ακόμα καλύτερα με τον πνευματικό μας. Μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να μας προτείνει τι είναι καλύτερο να γίνει αναφορικά με το πρόβλημα που θα του αναφέρουμε (αγιασμός, ευχή, λειτουργία, ευχέλαιο, εξομολόγηση κλπ).

Για να τελεστεί το μυστήριο του ιερού ευχελαίου απαιτείται να προηγηθεί εξομολόγηση και νηστεία.

Για την τέλεση του μυστηρίου θα πρέπει να προσκληθούν τουλάχιστον δύο Ιερείς. Επτά Ιερείς τελούν κανονικά το μυστήριο του Ευχελαίου, καθώς επτά είναι και τα Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα, επτά είναι και οι ευχές.

Αυτοί που θα προσκαλεστούν να παραστούν (συγγενείς, φίλοι) στο Ιερό Ευχέλαιο πρέπει να έχουν επίγνωση του μυστηρίου, διάθεση να συμπροσευχηθούν και να παρακαλέσουν απλά και ταπεινά.Πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας την ευαγγελική ρήση «Ούχ ως εγώ θέλω, άλλ’ ως Σύ» καθώς και την Κυριακή προσευχή «γενηθήτω το θέλημα Σου…» και τέλος να ζητάμε πρωτίστως την ίαση της ψυχής και μετά του σώματος.

 

TOP NEWS