Το προσφυγικό στον ατζέντα Αρχιεπισκόπου Υπουργού Εσωτερικών Βαυαρίας

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομική κρίση και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αθλητισμού και Ενσωμάτωσης της Βαυαρίας κ. Joachim Herrmann.

Ο κ. Herrmann ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή και ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για την κατάσταση της χώρας, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική η συμβολή του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την χώρα, όπως το προσφυγικό τονίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που μεγαλώνει διαρκώς, δημιουργεί αβεβαιότητα και «προκαλεί το ερώτημα πού ακριβώς είναι τα σύνορα της Ευρώπης;».

Προσέθεσε, ακόμη, ότι «ανθρωπίνως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, κυρίως τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, αλλά το πρόβλημα έχει διογκωθεί και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνο από μας». Μίλησε, άλλωστε, για την διαφορετική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων από την υπόλοιπη Ευρώπη και για έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναρωτήθηκε, επίσης, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρεσβεύει αυτό ακριβώς που ήθελαν οι δημιουργοί της υπογραμμίζοντας πως οι στόχοι και οι σκοποί πλέον δεν είναι ίδιοι και αναφέρθηκε αναλυτικά στις αρχές των δημιουργών.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας επισημαίνοντας πως υπήρξε περίοδος, κατά την οποία καθημερινά προσφέρονταν περισσότερες από 55000 μερίδες φαγητού μόνο στα όρια της Αρχιεπισκοπής, ενώ ευχαρίστησε, ακόμη, τους Έλληνες της Γερμανίας, αλλά και τον Γερμανικό λαό για την στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Ο υπουργός συμφώνησε με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το προσφυγικό, ενώ επεσήμανε ότι ο «Γερμανικός λαός έδειξε κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα» σημειώνοντας πως «πολλές Ελληνικές κυβερνήσεις δεν κράτησαν τους κανόνες έναντι των εταίρων τους και η τήρηση των κανόνων είναι πολύ βασική. Ο ελληνικός λαός, βέβαια, δεν είναι υπαίτιος για αυτές τις εξελίξεις, αλλά η εναλλακτική να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στην δραχμή θα οδηγούσε σε μία καταστροφή».

Ο κ. Herrmann εξέφρασε για ακόμη μία φορά τον σεβασμό του προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία για την σημαντική συμβολή τους την περίοδο της κρίσης και όχι μόνο, ενώ συμπλήρωσε ότι τα θεμέλια της χριστιανοσύνης έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ευρώπης και οι παροχές κοινωνικής φύσης στηρίζονται στις διδαχές της Εκκλησίας, ενώ εξήρε την συμβολή της Ελλάδας στον κόσμο και της Αθήνας στην Δημοκρατία.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ