Το Σάββατο της Τυρινής στην Καρδίτσα

  • Δόγμα

Στο κήρυγμά του ανέφερε, ότι το ευαγγελικό ανάγνωσμα, μας οδηγεί σε μία ακόμη πνευματική ανάβαση, στην πορεία μας προς την Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος  κ. Τιμόθεος, το Σάββατο (πάντων των εν ασκήσει λαμψάντων αγίων ανδρών και γυναικών) 25 Φεβρουαρίου 2023, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης.

Στο κήρυγμά του ανέφερε, ότι το ευαγγελικό ανάγνωσμα, μας οδηγεί σε μία ακόμη πνευματική ανάβαση, στην πορεία μας προς την Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή.

Ο Κύριος μας διδάσκει, τον τρόπο που θα αποκτήσουμε δύο πνευματικές αρετές, που πρέπει να έχουμε στη ζωή μας, την ελεημοσύνη προς τον αδελφό μας και την προσευχή προς τον Θεό μας.

Η πρώτη πνευματική αρετή, η ελεημοσύνη, δεν είναι μόνο υλική, αλλά και πνευματική, με το ενδιαφέρον, την αγάπη, τη στοργή και την συμπόρευση με τον άνθρωπο που έχει ανάγκη τη στήριξή μας.

Ο Χριστός μας τονίζει, ότι δεν πρέπει να κάνουμε ελεημοσύνη μπροστά στους ανθρώπους , όπως οι υποκριτές, γιατί αυτοί επικροτούνται από τους ανθρώπους κι έτσι παίρνουν τον μισθό τους.

Μας παροτρύνει να κάνουμε ελεημοσύνη ἐν τῷ κρυπτῷ και τότε ο ουράνιος Πατέρας θα μας την ανταποδώσει ἐν τῷ φανερῷ. Και επιπλέον, μας παροτρύνει· μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου, δηλαδή κι εμείς να μην έχουμε εγωϊσμό και κομπασμό για την ελεημοσύνη μας.

Ακόμη, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο, ο Κύριος θέλει να μας δείξει, ότι η ελεημοσύνη είναι το επιστέγασμα της οντολογικής αγάπης, που πρέπει να έχουμε προς τον άλλο άνθρωπο.

Η δεύτερη πνευματική αρετή που μας διδάσκει ο Κύριος, είναι η προσευχή, η οποία δεν πρέπει να μοιάζει με την προσευχή του Φαρισαίου, αλλά να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, στο ταμιεῖον μας.

Ο Ίδιος δίδαξε τους μαθητές Του και όλους εμάς, πώς πρέπει να προσευχόμαστε στο Θεό, ώστε να μας χαρίζει την αγιότητά Του, την βασιλεία Του, τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον, που δεν είναι μόνον ο υλικός άρτος, αλλά το σώμα Του και το αίμα Του, να μην επιτρέπει να υποπίπτουμε σε πειρασμικές καταστάσεις και να μας ελευθερώνει από αυτές.

Περαίνοντας το λόγο του, συμβούλεψε ότι πρέπει να παιδαγωγούμε τον εαυτό μας, στην καρδιακή ελεημοσύνη και στην καρδιακή προσευχή, όπως έκαναν οι Άγιοι, οι οποίοι στη ζωή τους, πραγματοποίησαν τις παροτρύνσεις του Χριστού στο ακέραιο. Η ζωή τους ήταν ένας διαρκής σταυρός, γιατί σταύρωναν τα πάθη τους, αλλά και μια συνεχής και αΐδια ανάσταση, γιατί μπορούν να κοινωνούν με τον Θεό και να επικοινωνούν μαζί Του. Γι’ αυτό λάμπουν από τη χάρη του Θεού και μετέχουν των δωρεών και των χαρισμάτων Του.

Προ της Απολύσεως, τέλεσε το ετήσιο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαριστής Κλεονίκης Λασδινού.

TOP NEWS