Το Σάββατο το 2o Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου

  • Dogma
φεστιβάλ

Έφτασε η μέρα όπου η γιορτή της πηλιορείτικης γαστρονομίας επιστρέφει, μετά την άκρως επιτυχημένη διοργάνωση του 2019, στις εγκαταστάσεις της πρώτης πιστοποιημένης αγροτουριστικής φάρμας στην Θεσσαλία. Στη Φάρμα Καραΐσκου στην Πορταριά Πηλίου, με όλα τα πρωτόκολλα που επιβάλουν οι συνθήκες υγιεινής  που ισχύουν.

Είναι η έναρξη του 2ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πηλίου, στην πιστοποιημένη Φάρμα Καραΐσκου στην Πορταριά Πηλίου, από το Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021.

Από σήμερα, Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 και για δύο ημέρες η «καρδιά» του Πηλίου θα «χτυπά» ξανά στην Πορταριά σε μια γιορτή με σκοπό την ανάδειξή της πηλιορείτικης γαστρονομίας και των τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους. Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από το Πήλιο, συνταγές, στιγμές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας συνθέτουν το σκηνικό της γαστρονομικής γιορτής.

Με βασικό «συστατικό» την αγάπη για την Ελληνική κουζίνα, και ειδικότερα την Πηλιορείτικη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί και πάλι να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό, όπως πολύ επιτυχημένα το έκανε και τον Σεπτέμβρη του 2019, τον γευστικό πλούτο και τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου.

Συνεχίζεται και αυτή τη φορά η πολύ επιτυχημένη συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προσβλέποντας σε συνέχεια στο μέλλον, κάτω βέβαια από καλύτερες συνθήκες, τόσο για τους συμμετέχοντες παραγωγούς, όσο και το κοινό που θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί την Πορταριά.

Το σύνολο των δράσεων παρουσιάζεται και στο πρόγραμμά εκδηλώσεων του “Φεστιβάλ Βόλου”, όπου η «Φάρμα Καραΐσκου» μεταμορφώνεται για δύο ημέρες σε μία «ανοιχτή αγορά μικρών παραγωγών», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων, να έρθουν σε απευθείας επαφή µε τους παραγωγούς, τους μύθους, την ιστορία  από το Πήλιο και τα προϊόντα του.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ βασίζεται σε 4 θεματικές ενότητες:

Υπαίθρια έκθεση Πηλιορείτικων προϊόντων
Γαστρονομικές εμπειρίες
Γευσιγνωσία
Οινογνωσία
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, περιλαμβάνει:

10.00 Επίσημη έναρξη του 2ου PELION GASTRONOMY FESTIVAL με τη λειτουργία υπαίθριας αγοράς στο χώρου του Αγροκτήματος Καραΐσκου, ενώ το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ στην υποδοχή καλωσορίζει με τα φημισμένα μήλα Πηλίου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, «ΖΑΓΟΡΙΝ».

Παραγωγοί από όλο το Πήλιο με διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που έχει στηθεί στο χώρο το Αγροκτήματος Καραΐσκου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να κατανοήσουν την φιλοσοφία τοπικών παραγωγών με εξαιρετικά προϊόντα, αλλά και να τα δοκιμάσουν!

Τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν είναι:

Black Garlic Downvillage – Προϊόντα μαύρου σκόρδου,
Pasta Pelion «Το Πήλιο» – Ζυμαρικά
Patistis Vineyards and Winery – Οινοποιείο
Botilia wine store με Οινοποιεία από την Θεσσαλία και την Εύβοια – Κάβα
Κτήμα Δ. Μίγα

Οινοποιείο Ντούγκος

Οινοποιείο Βρυνιώτη

Οινοποιείο Αρλεκίνων Χώρα

Οινοποιείο Καραμήτρου

Οινοποιείο Τιμπλαλέξη

Οίνος και άλλα με το τσίπουρο Μαύρο Ρόδο – Κάβα
Οινοποιεία Πουλτσίδη – Κάρυος γη – Οινοποιείο
Ελαιόλαδο Πηλίου Οικογένειας Βολιώτη,
Pelion Bee – Προϊόντα μελιού
Κτήμα Κολοκοτρώνη – Χυμοί Ροδιού,
Όλα μέλι γύρη – Προϊόντα μελιού
Γυναικείος Συνεταιρισμός Πορταριάς – Γλυκά του κουταλιού- ζυμαρικά
Ιωάννης Μελιντζανάς – Παραγωγός Μήλων,
Kritsa Gastronomy – εστιατόριο
Aeriko Smells and Flavors – Καφέ,
Ανθοκήπια Σκούφη – αρωματικά φυτά, βότανα και λουλούδια.
ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΥΛΛΟΓΗ – ΜΑΝΙΤΑΡΟΜΑΘΗΜΑ – ΜΑΝΙΤΑΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑ!

Με την έναρξη, όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία για μια μοναδική βόλτα στα μονοπάτια των Κενταύρων προς αναζήτηση άγριων μανιταριών, με οδηγό τον  Θάνο Νικάκη.

Η διαδρομή, διάρκεια 1,5 ώρα περίπου, ξεκινάει από το χώρο της φάρμας, φτάνει μέχρι το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας με επιστροφή.

Στο τέλος της διαδρομής οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την αχνιστή μανιταρόσουπα από τον chef Γιώργο Κανδήλα, του Kritsa Gastronomy Hotel με ζυμωτό χωριάτικο ψωμί ψημένο στο ξυλόφουρνο και ένα ποτήρι κρασί από το Οινοποιείο Πατιστή.

Φυσικά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν τον κατάλληλο ρουχισμό και αθλητικά παπούτσια για πεζοπορία.

14.00  ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ- ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΠΑΤΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ

Τα αδέλφια και οινοπαραγωγοί Ανδρέας και Κωστής Πατιστής παρουσιάζουν στο χώρο της φάρμας έξι από τα δημοφιλέστερα κρασιά του οινοποιείου.

17.00  ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ WINERY MONSIEUR NICOLAS

Η κάβα «Μποτίλια» φιλοξενεί τον οινοπαραγωγό κ. Καραμήτρο, που παρουσιάζει στον χώρο της φάρμας πέντε από το δημοφιλέστερα κρασιά του οινοποιείου του. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν προσωπικά με τους οινοπαραγωγούς και να μάθουν λεπτομέρειες για την φιλοσοφία τους.

Στο τέλος της γευστικής δοκιμής θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και να απολαύσουν ένα πλήρες ποτήρι από τα κρασιά που θα παρουσιαστούν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10.00  Συνεχίζεται η Υπαίθρια Αγορά Τοπικών Παραγωγών.

11.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Οι γυναίκες του Kritsa Gastronomy Hotel παρουσιάζουν  την τεχνική παρασκευής της πηλιορείτικης χορτόπιτας.

12.30 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βόλου ο Γιάννης Καρβέλας και ο Βασίλης Λεωνίδου παρέα με τον Γρηγόρη Χέλμη φιλοξενούνται στη Φάρμα και εισάγουν γευστικά το κοινό στον κόσμο του Μαγνησιώτικου ελαιόλαδου. Θα ακολουθήσει degustation menu με το ελαιόλαδο να είναι στο επίκεντρο.

13.00  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, θα παρουσιάζει Πηλιορείτικους σκοπούς και τραγούδια.

Την απαρτίζουν ο Νίκος Κερασιώτης – Κλαρίνο, ο Γιάννης Σκαμπαρδώνης – Βιολί, ο

Κωνσταντίνος Μούτος – Λαούτο & τραγούδι, η Αναστασία Λύτρα – Κρουστά και η Ελεάνα Βαρελά στο Πηλιορείτικο τραγούδι.

14.00  ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ

«ΚΑΡΥΟΣ ΓΗ» – ΠΟΥΛΤΣΙΔΗΣ

Ο οινοπαραγωγός Χρήστος Πουλτσίδης θα παρουσιάσει στο χώρο της φάρμας αγαπημένους αφρώδεις οίνους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν προσωπικά με τον οινοπαραγωγό και να μάθουν λεπτομέρειες για την φιλοσοφία του.

Στο τέλος της γευστικής δοκιμής θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και να απολαύσουν ένα πλήρες ποτήρι από τα κρασιά που θα παρουσιαστούν.

Στο τέλος με το AUTUMN SUNSET COCKTAIL PARTY, απολαμβάνουμε το Πηλιορείτικο σούρουπο με εμπνευσμένα και κοκτέιλ από τη γη του Πηλίου παρασκευασμένα από  το “Aeriko Smells and Flavors”  και ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά

 

TOP NEWS