Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος

  • Dogma
οικουμενικός

Για το λόγο αυτό την Τετάρτη (02/10)  Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, αποτελούμενη από τους Ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη, Μοναχό Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και Ιερομόναχο Σισώη Ξενοφωντινό, είχε συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο, ώστε να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος.

Κατά τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με την Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος παρέστη και ο Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, διάκονος Γρηγόριος.

Το πρόγραμμα του  Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος

Πρώτος σταθμός του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος θα είναι Ι.Μονή Ξενοφώντος, όπου θα φθάσει το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου,  προερχόμενος από την Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα προεξάρχει της πανηγυρικής θείας λειτουργίας, η οποία θα τελεστεί στο νέο Καθολικό της Μονής, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ανέγερσή του.

Ακολούθως ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει στο Ιερό Ναό του Πρωτάτου την εφέστιο εικόνα του της Παναγίας «Άγιον Εστί», θα επισκεφτεί το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου, καθώς επίσης και τις σκήτες του Αγίου Παντελεήμονα της Μονής Κουτλουμουσίου, Προφήτη Ηλία της Μονής Παντοκράτορα και Αγίου Ανδρέα (Σεράι).

Επιπλέον, στις Καρυές, θα επισκεφτεί την Αθωνιάδα Σχολή και θα μιλήσει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψή τους στην Αθωνική Πολιτεία ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί και στις Ιερές Μονές Βατοπεδίου και Παντοκράτορα, όπου και προετοιμάζουν  θερμή υποδοχή.

Πλούσιο πρόγραμμα και στη Θεσσαλονίκη 

Πλούσιο το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Βαρθολομαίος και τα μέλη της συνοδείας του, θα μεταβούν στο Άγιον Όρος με σκάφος από την Ουρανούπολη, στην οποία και θα φτάσουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκονται τις προηγούμενες μέρες, προσκεκλημένοι του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου.

Ο τελευταίος έχει τεθεί επικεφαλής της πρωτοβουλίας Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, που έχει στόχο να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν της πόλης στην κατεύθυνση της ιστορικής αξιοποίησής του.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαρθολομαίος θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου και θα παραστεί σε σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Ροτόντα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αλλά και στο Επταπύργιο, όπου μετά από πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, θα τελέσει τα θυρανοίξια του Αγίου Ελευθερίου.

Ο μικρός ναός που βρίσκεται μέσα στο κτίριο των πρώην φυλακών, ανακαινίστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κατασκευή του από τον έγκλειστο στις φυλακές του Επταπυργίου, την διετία 1917-1918, αρχιμανδρίτη, Μιλχισεδέκ Μακρή.

Με πληροφορίες από  ekriti.gr

 

 

 

TOP NEWS