Το θαύμα της Παναγίας Παραμυθίας εορτάζει η Μονή Ταξιαρχών

  • Dogma
παναγίας

Η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας εορτάζει την ανάμνηση του Θαύματος της Παναγίας Παραμυθίας

Ο εορταμός της ανάμνησης του Θαύματος της Παναγίας Παραμυθίας, θα τελεστεί κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου

5- 6.30 μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ᾿ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου:

7 – 10.30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία, μετά θείου κηρύγματος.

5 – 6.30 μ.μ.: Ακολουθία του Εσπερινού και Παράκληση Παναγίας Παραμυθίας.

παναγίας

Η εικόνα αυτή της Παναγίας Παραμυθίας είναι πράγματι αχειροποίητος, διότι κατασκευάστηκε στη μορφή που είναι σήμερα, όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από τη Χάρη του Θεού, μετά τη θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας μας για τη διάσωση της Μεγίστης  Μονής Βατοπαιδίου.

Ονομάστηκε «Παναγία Παραμυθία», δηλαδή Παρηγορήτρια. Και δικαίως· διότι όπως λένε οι προσκυνητές της Μονής, που δεν χορταίνουν να την βλέπουν, η θέα της γλυκιάς έκφρασης του προσώπου της Παναγίας ξεκουράζει, αναπαύει, γαληνεύει και παρηγορεί τη ψυχή του ανθρώπου.

Με το θαύμα αυτό φανερώνεται για άλλη μια φορά η μητρική παρρησία της Θεοτόκου στο να μεσιτεύει για τις αμαρτίες των ανθρώπων «προς τον Υιόν και Θεόν της» και οι σωτήριες πρεσβείες της με τις οποίες απαλάσσονται από τα δεινά που δίκαια τους αξίζουν για το πλήθος των αμαρτιῶν τους.
Η εικόνα μεταφέρθηκε στο ιδιαίτερο παρεκκλήσιο της Παραμυθίας. Μπροστά σ’ αυτήν οι μοναχοί διατηρούν ακοίμητο κανδήλι, ψάλλουν καθημερινά Παράκληση και τελείται κάθε Παρασκευή Θεία Λειτουργία. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια οι κουρές των μοναχών να γίνονται σ’ αυτό το παρεκκλήσιο.

TOP NEWS