To τριήμερο της Ε’ Εβδομάδας των νηστειών στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2023, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, περιόδευσε στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Κηρέως και Αιγαίων, με αφορμή την τιμή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 31 Μαρτίου το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπι, όπου, πλαισιούμενος από τους συνοδούς τους Κληρικούς και τον Πρωτοπρ. Ιωάννη Μάρκου-Πρωθιερέα του Ι. Προσκυνήματος και Αρχιερατικό Επίτροπο Κηρέως, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες προσκυνητές, αναφερθείς στην παρομοίωσης της Θεοτόκου, ως Βασίλισσας Μητέρας, στον ειρμό της πρώτης ωδής του κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου και ανέλυσε την διδασκαλία περί του τρισσού αξιώματος του Ιησού Χριστού, που, επαγωγικά καθιστά και την Υπεραγία Θεοτόκο αξιύμνητη Βασίλισσα.

Το Σάββατο του Ακαθίστου 1 Απριλίου 2023 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή πολλών Ιερεών και πλήθους ευσεβών προσκυνητών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετά από πρόταση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής τέλεσε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του αδελφού αυτής Διακόνου Νεοφύτου, ο οποίος εγκαταβιώνει περισσότερα από είκοσι έτη στο Μοναστήρι και ο πιστός λαός βροντοφώναξε το «ΑΞΙΟΣ» στο νέο Ιερομόναχο, ο οποίος διακρίνεται για την εργατικότητα, την προθυμία και την υπακοή του προς όλους.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος  μετά των συλλειτουργών του Κληρικών τέλεσαν Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γεραντώνη (+2012), επί του τάφου του, με τη συμμετοχή της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής και  πλήθους ευσεβών χριστιανών, πνευματικών τέκνων του γέροντος.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του Κληρικοί επισκέφθηκαν και προσκύνησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, όπου συνάντησε  την Ηγουμένη μοναχή Φεβρωνία και τις περί αυτήν αδελφές.

Την Κυριακή 2 Απριλίου, Ε΄ των Νηστειών το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Γενεθλίου Θεοτόκου Λίμνης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε  στη Θεία Λειτουργία και τη Λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Λιμνιάς», αφού κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τιμάται και εορτάζεται η διάσωση των Ελυμνίων από λοιμό και η επάνοδός τους, το 1831, στις εστίες τους, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει από το 1823, λόγω της Οθωμανικής Τρομοκρατίας.

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο εκ Λίμνης καταγόμενος Αρχιμ. Μεθόδιος Φουντούλης-Εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, ο Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος-Εφημέριος της πανηγυριζούσης Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγαίων και Νηλέως, ο Οικον. Αναστάσιος Χρήστου-Προϊστάμενος της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος και ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης.

Ο π. Νικόδημος κήρυξε τον θείο λόγο αναπτύσσοντας το θέμα της καλλιέργειας της αρετής της μετανοίας, με έναυσμα τον εορτασμό της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσης της ιεράς εικόνας, την οποία εφέτος περικύκλωσαν με περισσή συγκίνηση ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου, οι Βουλευτές κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και Μιλτιάδης Χατζηγιανάκης, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Τουλιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευβοίας Πύραρχος Κωνσταντίνος Ψαρρός, ο Λιμενάρχης Αιδηψού κ. Σωτήριος Δανίκας, άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, αντιπροσωπείες Σχολείων και Συλλόγων, οι γηγενείς αλλά και οι υπόλοιποι λιτανευτές και πραγματοποίησαν το πατροπαράδοτο ιερό έθιμο.

Το απόγευμα της Κυριακής, αφού ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επέστρεψε από την Β. Εύβοια, χοροστάτησε στον Στ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό της Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, κατά τη διάρκεια του οποίου ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Σιλουανός Πεπονάκης-Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Μαυροματίου, με θέμα την ερμηνεία του 5 στίχου του 22ου Ψαλμού του Δαυΐδ και επεσήμανε ότι το πικρό ποτήρι του καθημερινού βίου, αναμεμειγμένο με την αμαρτωλότητά μας, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός το μεταμορφώνει σε γλυκό κέρασμα μετανοίας και συγχωρήσεως και μας προσφέρει το άριστο ευφραντικό και μεθυστικό νέο ποτό, που ανέβλυσε από τον πανάγιο τάφο Του.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τον π. Σιλουανό για την μεστή νοημάτων ομιλία του, ευχαρίστησε τους ομιλητές όλων των φετινών Κατανυκτικών Εσπερινών, όλους τους πιστούς, Κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι προσήρχοντο και συμμετείχαν στις κατανυκτικές κοινές προσευχές κάθε Κυριακή απόγευμα. Απευθύνθηκε με ευγνωμοσύνη, επίσης, στους Ιερείς, Ιεροψάλτες, Επιτρόπους, Νεωκόρους και Εθελοντές των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου τελέσθηκαν οι Εσπερινοί και ευχήθηκε σε όλους να μετάσχουμε όλοι στον κέρασμα του καινού πώματος της Αναστάσεως.

 

 

TOP NEWS