Τον Μητροπολίτη Σφακίων Ειρηναίο τίμησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης

  • Dogma
σφακίων

Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνου, εόρτασε τα σεπτά του ονομαστήρια ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος συμπλήρωσε περισσότερα από τριάντα χρόνια αρχιερατείας στον ιστορικό θρόνο της Μητροπόλεώς του.

Ο Γέροντας Ιεράρχης, μετά από απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Νεκταρίου στον Φουρφουρά Αμαρίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και συμπροσευχομένων των Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Σεβ. Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Διευθυντού του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Αθήναις, και των Μελών της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Σεβ. Μητροπολιτών Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ομιλητής ήταν ο  Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, πνευματικό τέκνο του εορτάζοντος Ιεράρχου, ο οποίος με λόγο θεολογικό και μεστό σκιαγράφησε άριστα την προσωπικότητα του τιμωμένου Ιεράρχου και παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια το πολυσχιδές αρχιερατικό του έργο στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη. Στη συνέχεια ο Υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης ανέγνωσε το σεπτό Γράμμα της ΑΘ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου για τον εορτάζοντα Ιεράρχη και ακολούθως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος τον προσφώνησε κατάλληλα, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή του για την ενότητα του Ιερού Σώματος της Εκκλησίας Κρήτης και τους πολυετείς αγώνες του για την Εκκλησία του Χριστού και το ποίμνιο που του χάρισε ο Αρχιποίμην Κύριος και του δώρισε ένα περίτεχνο εγκόλπιο. Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του επιδόθηκε ειδικό Πιττάκιον ευγνωμοσύνης, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της. Ο τιμώμενος Ιεράρχης αντιφώνησε με λόγια δοξολογίας προς τον Θεό και ευγνωμοσύνης για όσα αγαθά και άγια του επιδαψίλευσε ο Κύριος τα τριάντα και πλέον χρόνια της αρχιερατείας του. Τέλος, προσφώνησαν τον πολιό Ιεράρχη και του επέδωσαν αναμνηστικά δώρα η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή και ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός.

Ακολούθησε πλούσια τράπεζα στις εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος στους  Αρχιερείς, στις Αρχές και σε όλον τον κόσμο. Παρέστησαν, επίσης, Πρωτοσύγκελλοι Ιερών Μητροπόλεων, Ηγούμενοι Ιερών Μονών, Ιερείς, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννης Ταταράκης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και Φορέων, των Σωμάτων Ασφαλείας, και πλήθος κόσμου.

TOP NEWS