Τον προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Άγιο Νικόλαο τίμησαν στην Π.Ν.Β Κυριαμαδίου Σητείας

  • Dogma
άγιο νικόλαο

Την Τρίτη 6 Δεκεμβίου 2022, εορτή της μνήμης του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, χοροστάτησε στήν ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και ακολούθως ιερούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη στην Δοξολογία για την εορτή του Πολεμικού Ναυτικού στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου Σητείας, που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο σε γη της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού. 

Στην επίκαιρη ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης μίλησε για τον προστάτη άγιο του Πολεμικού Ναυτικού Άγιο Νικόλαο και σημείωσε ότι οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και όλοι οι Έλληνες ναυτικοί βλέπουν στο πρόσωπό του τον άγρυπνο προστάτη τους, που τους συντροφεύει στις ώρες της γαλήνης, αλλά κυρίως στις ὠρες της τρικυμίας, παράλληλα όμως είναι θερμός αντιλήπτορας, ισχυρός πρεσβευτής και αδιαμφισβήτητος προστάτης και ρύστης όχι μόνον αυτών που καταβρέχονται από τα κύματα της θάλασσας, αλλά και όλων όσοι αγωνίζονται να διαπλεύσουν τις τρικυμίες του βίου.

Όπως τόνισε, σύμφωνα το Απολυτίκιο που συμπυκνώνει τη ζωή του λαοφιλούς Αγίου, είναι ο «κανόνας πίστεως», η «εικόνα της πραότητος», της «εγκρατείας ο διδάσκαλος» και οδοδείκτης αληθινής ζωής, και αναφέρθηκε στις πολλές αρετές του, όπως στην ανυπέρβλητη φιλανθρωπία και την αδιάκριτη ελεημοσύνη του. Τέλος ευχήθηκε στον Διοικητή κ. Καρδαρά και σε όλα τα στελέχη της μονάδος και ο άγιος Νικόλαος να τους προστατεύει και να τους περιφρουρεί διηνεκώς, και να οδηγεί όλους προς το γαλήνιο λιμάνι της σωτηρίας.

Πριν την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Kύριλλος τέλεσε τη Δοξολογία για την εορτή του Πολεμικού Ναυτικού και του προστάτη του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια ο Διοικητής της Π.Ν.Β Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Καρδαράς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στη θαλασσοκρατία, τη μεγάλη ναυτική παράδοση της πατρίδας μας και στην ξεχωριστή θέση που κατέχει η ελληνική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο και στην τιμή που αποδίδει το Πολεμικό Ναυτικό στον προστάτη άγιό του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιώτατος Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Διάκονοι Θεμιστοκλής Μπεϊνάς και Γεώργιος Λογκάκης, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου κ. Νικόλαος Χατζηδάκης, ο πρώην Δήμαρχος Σητείας κ. Νικόλαος Κουρουπάκης, οι Λιμενάρχες Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Παπαδάκης και Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Ψαράκης, εκπρόσωποι της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου και του Α.Τ. Σητείας, και αρκετοί πιστοί της περιοχής.

TOP NEWS