Τοποθέτηση νέου εφημερίου από τον Κερκύρας Νεκτάριο

  • Dogma
κερκύρας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος βρέθηκε στη βόρεια Κέρκυρα και ιδιαίτερα στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Γιμαρίου, προκειμένου εκτός της Θείας λειτουργίας να εγκαταστήσει και τον νέο πρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκορδίλη τον οποίο πρόσφατα χειροτόνησε.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Κερκύρας στο κήρυγμα του αναφέρθηκε σε ένα θέμα πνευματικό το οποίο απασχολεί διαχρονικά την ανθρωπότητα. Έλαβε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή του δαιμονισμένου από την πόλη των Γαδαρηνών και δι’ ολίγων αναφέρθη στην παραβολή και στο φαινόμενο των δαιμονίων που κρατούσαν και ταλαιπωρούσαν τον δυστυχισμένο άνθρωπο.

Αυτό το φαινόμενο δεν ήταν μόνο της εποχής εκείνης, αλλά της κάθε εποχής . Όσο θα υπάρχει ο κόσμος θα συνυπάρχει ο δαίμονας ο οποίος θα ταλαιπωρεί τον άνθρωπο. Χρειάζεται μια διάκριση σε τούτο το φαινόμενο, μεταξύ της ψυχικής ασθένειας η οποία προέρχεται από την προσβολή του δαίμονος και της ψυχοσωματικής ασθένειας, η οποία έχει να κάνει με ασθένειες σωματικές οι οποίες συμπαρασύρουν και τη ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, ο οποίος δεν είναι δυνατός, για να αντέξει τη σωματική ασθένεια και καταβάλλεται και ψυχικά. Το φαινόμενο αυτό θεραπεύεται με την επιστήμη, η οποία δεν πρέπει να περιφρονείται διότι την επιστήμη, ο ίδιος ο Θεός μας την έδωσε, το δε φαινόμενο ψυχικής-πνευματικής ασθενείας, η οποία μπορεί να καταλήξει στην δαιμονοπληξία θεραπεύεται με τα πνευματικά μέσα. Τη βαθεία πίστη στον Θεό τη μετάνοια την αληθινή , αλλά και την πλήρη κοινωνία με τον Θεό.

Το κακό δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αλλά υποστασιάζεται στο κενό το οποίο δημιουργείται από την στιγμή που ο άνθρωπός αποκόπτεται από την κοινωνία του Θεού. Εκεί ακριβώς λαμβάνει υπόσταση και τη θέση η δαιμονική κατάσταση. Τα φαινόμενα της εποχής μας είναι απειράριθμα, διότι οι άνθρωποι σήμερα έχουν παραποιήσει τον εαυτό τους και τα πάντα στη ζωή τους ως φυσικά, τα παραφύσην. Δηλαδή ο Θεός μας έπλασε να ζούμε σε κοινωνία μαζί Του και να υπάρχει μία φυσική κατάσταση στη ζωή μας. Ο Θεός τα πάντα καλός εποίησε λίαν. Σήμερα όμως οι άνθρωποι έχουμε αντιστρέψει τους όρους και απέναντι στην καλοσύνη του Θεού ο άνθρωπος απαντά με την κακότητα στον συνάνθρωπό του. Γι’ αυτό η κοινωνία μας ζώντας την παραφύσην κατάσταση, είναι γεμάτος από το ψεύδος, από την ανηθικότητα, την πλεονεξία, που όλα αυτά οδηγούν στην εγκληματικότητα. Το φαινόμενο αυτό πως αλλιώς μπορεί να μεταφραστεί, παρά μία δαιμονική κατάσταση. Το χειρότερο όμως είναι όσο ο άνθρωπος επιμένει στην αποστασία και την παραφύσην ζωή, υπάρχει ο κίνδυνος της δαιμονοπληξίας, που τέτοια φαινόμενα παρατηρούμε ειδικά στις μέρες μας.

Το μήνυμα λοιπόν του σημερινού ευαγγελίου είναι η επιστροφή μας στον Ιησού Χριστό για να ζήσει η κοινωνία μας, όπως ο θεραπευτής δαιμονισμένος των Γαδαρηνών ἱματισμένον καὶ σωφρονοῦντα.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τον νέο ιερέα τον οποίο και εγκατέστησε, λέγοντας ότι είναι νέος στην ηλικία, έχει ευλάβεια και φόβο Θεού, είναι υιός ιερέως και αδελφός δύο ιερομονάχων και μίας μοναχής και κάλεσε τους ενορίτες να αγκαλιάσουν τον νέο τους ιερέα και να συμπορευτούν στην εκκλησιαστική ζωή.

TOP NEWS